Na Tajskem so podgane vsakodnevni pojav tudi na ministrstvu za zdravje. Foto: EPA
Na Tajskem so podgane vsakodnevni pojav tudi na ministrstvu za zdravje. Foto: EPA

Samo v zadnjih dveh dnevih so na sedežu ministrstva za zdravje v Bangkoku našli kar 50 podgan.

Glede na dejstvo, da se tudi na ministrstvu, ki promovira zdravje in higieno, srečujemo s to težavo, je vse bolj očitno, da ta na Tajskem postaja vse večji," je v izjavi zapisala zdravstvena ministrica Čaja Sasomsup. "Podgane zelo pogosto odkrijejo tam, kjer so hrana, smeti in odpadki, ne le na zdravstvenem ministrstvu," je še dodala.

Ministrstvo je zato organiziralo posebno izobraževanje za več kot 10.000 zdravstvenih uradov, vključno z bolnišnicami, s čimer želijo izkoreniniti podgane. Glavni dejavniki pri tem naj bi bili pasti in izboljšanje higiene.

Podgane - prenašalke nalezljivih bolezni
"Glodalci so postali prava nadloga, saj grizejo kable, dokumente in uničujejo pisarniško pohištvo," je povedal Thavat Suntrajarn iz zdravstvenega ministrstva. "Najhuje je to, da so podgane prenašalke nalezljivih bolezni." Na ministrstvu upajo, da jim bo uspelo zmanjšati število podgan še pred deževnim obdobjem, ki se običajno začne meseca maja, saj se v tem času v stoječih vodah razmnožijo nevarne bakterije, ki povzročajo bolezni jih nato prenašajo podgane.