Zbrane steklenice alkohola so odpeljali v destilarno, kjer ga zdaj predelujejo v razkužilo. Foto: Facebook Austria Lustenau
Zbrane steklenice alkohola so odpeljali v destilarno, kjer ga zdaj predelujejo v razkužilo. Foto: Facebook Austria Lustenau

Nogometni klub Austria Lustenau je svoj poziv k zbiranju alkohola objavil v krajevnem časopisu in na Facebooku. Odziv je bil velik, je povedal direktor omenjenega kluba Vincent Baur: "Telefon je zvonil vsakih pet minut, hitro smo dobili več kot sto gospodinjstev po celotni zvezni deželi. Naši nogometaši so najprej zbrali zaloge žganja, nikoli ne bi tega pričakovali." Skupno so, kot so zapisali na Facebooku, zbrali več kot 40 polnih zabojev steklenic različnih vrst alkohola.

Akcija je bila najprej načrtovana le za mesto Lustenau, a se je ta kmalu razširila tudi na na okoliške kraje. Nogometaš Pius Grabher je ob tem pojasnil: "Ljudje so klicali iz cele Predarlske dežele. Od mesta Bludenz pa vse do Bregenškega gozda. To je bil jasen znak, ki je pokazal na veliko solidarnost vseh."

Do razkužila pridejo tako, da žganju, ki povprečno vsebuje približno 40 odstotkov alkohola, povečajo vsebnost tega na 85 odstotkov z dodajanjem glicerina in vodikovega peroksida. Toda kot je pojasnil Johann Drexel, direktor destilarne v Freihofu, ne zbirajo samo žganja: "Najboljši alkohol bi bilo žganje, ampak sprejmemo vse vrste, ki se lahko destilirajo. Bili smo presenečeni, koliko zaloge smo nabrali. Vsa razkužila lahko tako naredimo iz teh donacij, ki jih bomo brezplačno podarili potrebnim skupnostim."

Avstrijsko zbiranje alkohola za zajezitev epidemije je tako še en dokaz več o človeški nesebičnosti, ki je v teh časih še kako potrebna.

Avstrijski nogometaši zbirali alkohol za predelavo v razkužilo