Takole sta Bush in Putin občudovala sončni zahod v ruskem letovišču Soči. Foto: EPA
Takole sta Bush in Putin občudovala sončni zahod v ruskem letovišču Soči. Foto: EPA

Nekdanji predsednik ZDA George Bush je s podpisovanjem 1.300 izvodov v knjigarni Borders v Dallasu uradno sprožil kampanjo za prodajo svoje knjige spominov Točke odločitve, v kateri nekajkrat mimogrede omeni tudi Slovenijo, predvsem zaradi vrhunskega srečanja z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

Bush je želel na vrhunskem srečanju ustvariti zvezo s Putinom na osebni ravni. V knjigi piše, kako ga je prekinil med razpravo in ga vprašal o križu, ki mu ga je podarila mati in ki ga je pozneje blagoslovil v Jeruzalemu. Bush dodaja, da ga je Putinov čustveni opis zgodbe o križu potem navdihnil, da je na novinarsko vprašanje, ali mu lahko Američani zaupajo, odgovoril pritrdilo in izrekel slavni stavek, da je Putina pogledal v oči in mu videl v dušo. "V naslednjih letih mi bo Putin dal razloge, da spremenim mnenje," v knjigi sklene Bush.

Bush Slovenijo v knjigi omenja tudi skupaj s skupino držav (Romunija, Bolgarija, Estonija, Litva, Latvija, Slovaška), ki jih je leta 2002 podprl za vstop v zvezo Nato. "Širitev zveze Nato sem videl kot mogočno orodje za napredovanje svobode," piše Bush, ki proti koncu knjige Slovenijo še enkrat omeni kot kraj srečanja s Putinom.

Bush pravi, da je do enega največjih dosežkov v odnosih s Putinom prišlo na srečanju v Sloveniji leta 2001. Potem ko je Putina obvestil, da se ZDA enostransko umikajo iz pogodbe proti balističnim raketam (ABM) zaradi razvoja protiraketnega ščita, ga je Bush obenem obvestil, da bodo ZDA tudi enostransko zmanjšale število strateških jedrskih bojnih glav za dve tretjini.