Mednarodni olimpijski komite pravi, da s kondomi širijo ozaveščenost o virusu HIV. Foto: Reuters
Mednarodni olimpijski komite pravi, da s kondomi širijo ozaveščenost o virusu HIV. Foto: Reuters
Nemška smučarska zvezdnica Maria Höfl-Riesch je ena od tistih, ki združuje posel z zabavo - njen soprog Marcus Höfl je njen menedžer. Foto: Reuters
Olimpijska vas v Sočiju - prizorišče razvrata? Foto: Reuters
Ameriška deskarka Jamie Anderson je izbrisala svoj Tinder račun, ker jo je preveč zasvojil. Foto: EPA
Ameriška smučarka Julia Mancuso in norveški smučar Aksel Lund Svindal sta se ob začetku sezone po štirih letih razšla, a glede na to, da sta kot razlog navedla pomanjkanje časa za zvezo, bi bila olimpijska vas lahko za njiju kraj, vsaj začasne, obuditve zveze. Foto: Reuters

dogaja v olimpijski vasi. In v svoji avtobiografiji je nemška smučarska šampionka Maria Riesch beli cirkus označila kar za - "pornocirkus".
Temu dodajte še podatek, da so za olimpijske igre v Sočiju organizatorji naročili kar 100.000 kondomov, ki jih delijo med 7.650 športniki v precej utesnjeni vasi, in vam je slika lahko približno jasna. "Distribucija kondomov v olimpijski vasi je del angažiranosti MOK-a pri preprečevanju okužb z virusom HIV," so sporočili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja.
Število naročenih kondomov tudi počasi, a vztrajno narašča - za poletne olimpijske igre v Sydneyju leta 2000 so organizatorji dali delati 70.000 kondomov, a jim jih je zmanjkalo, zato so jih morali naročiti še 20.000. V Sočiju so že takoj začeli pri 100.000, kar pomeni v 16 dneh približno 13 kondomov na športnika. Verjetno so brali odmeven članek, ki ga je leta 2012 objavil ESPN, v katerem je Solova razlagala o promiskuitetnih olimpijcih.
"Videla sem ljudi, kako seksajo kar na prostem. Na zelenici, med stavbami ... ljudje res padejo noter," je povedala mična vratarka nogometne reprezentance ZDA v članku, v katerem so zbrali izpovedi 29 olimpijcev o "zabavah, seksu, orgijah in nekaterih zadevah, ob katerih bi zardel še Dennis Rodman".

Nekaj parov med olimpijci:
- smučarja Marlies Schield in Benjamin Raich (Avstrija)
- biatlonka Miriam Gössner in alpski smučar Felix Neureuther (Nemčija)
- smučarska skakalca Sarah Hendrickson (ZDA) in Tom Hilde (Norveška)
- alpska smučarja Maria Pietilä-Holmner in Hans Olsson (Švedska)
- alpska smučarja Manuela Mölgg in Werner Heel (Italija)
- alpska smučarja Marie Michele Gagnon (Kanada) in Travis Ganong (ZDA)
- alpska smučarja Jean-Baptiste Grange in Nastasia Noens (Francija)
- alpska smučarka Maria Höfl-Riesch in njen menedžer Marcus Höfl (Nemčija)
- Tina Maze in vodja njene reprezentance Andrea Massi
- smučarska tekačica Katja Višnar (SLO) in smučarski tekač Ola Vigen Hattestad (Norveška)


Športnike obnorela aplikacija za zmenke

Morda v Sočiju res niso dovolj mislili na "postranske zadeve", kot so zgrajeni hoteli ali pitna voda, so pa, očitno, imeli v mislih ljubezensko in spolno življenje udeležencev. Tako v teh dneh pred valentinovim športnikom ponujajo novo aplikacijo za zmenke, imenovano Tinder.
V olimpijski vasi je cel kup mičnih samskih mladcev in mladenk in Tinder omogoča hiter pregled, kdo je oddan in kdo ne. Uporabniki ustvarijo svoj račun, ki se poveže z njihovim profilom na Facebooku, nato pa lahko zelo enostavno kandidate "všečkajo" ali "zavrnejo".
Ameriška deskarka Jamie Anderson, ki je v nedeljo slavila v deskanju po objektih, je za US Weekly povedala, da je aplikacija velik hit in da so "vsi športniki na Tinderju". Zadeva naj bi bila celo tako zasvojljiva, da je 23-letna Andersonova izbrisala svoj račun na Tinderju, da bi se lahko osredotočila na bistvo olimpijskih iger - tekmovanja. "Tinder je popolnoma preplavil olimpijsko vas. Vsi so na njej. Noro je. A prišla sem do točke, ko sem se zavedela, da je zadeva preprosto preveč moteča, zato sem izbrisala račun in se osredotočila na olimpijske," je dejala.

Carpe diem

Pri ABC News so o "ljubezni in seksu po olimpijsko" povprašali psihologinjo dr. Judy Kuriansky z univerze Columbia. "Saj vidite, v kako izoliranem okolju so. Ograjeni so in za vstop v vas potrebuješ prepustnice. Jedo skupaj v skupinah. Spijo v sobah s pogradi. Psihološko imaš občutek, da si spet na faksu ali pa na taborjenju. Vse to prispeva k razvratnemu življenjskemu slogu," meni Kurianskyjeva.

Poleg tega pa ne smemo pozabiti še na element narcisoidnosti. "Tu dobijo občutek, da so nekaj posebnega. Saj so nekaj posebnega. So smetana, creme de la creme. Peščica izbrancev, kot hollywoodski zvezdniki ali pa kraljice maturantskih plesov. Cel svet jih obožuje in občuduje," razlaga ameriška psihologinja. "Naj si bodo zmagovalci ali poraženci, na vrhu sveta ali popolnoma poklapani, olimpijsko vzdušje te žene k "izkoriščanju trenutka", carpe diem. To je njihov trenutek."