Obama si je zadnje daljše počitnice privoščil januarja na Havajih, ko so ga mediji ujeli tudi v kopalkah. Foto: EPA
Obama si je zadnje daljše počitnice privoščil januarja na Havajih, ko so ga mediji ujeli tudi v kopalkah. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin se je pred dopustom odpravil še na izlet k Bajkalskemu jezeru, kjer je - ob spremljanju fotografov, seveda - božal kitovko in se s podmornico potopil v najgloblje jezero na svetu. Že naslednji dan se je preizkusil kot kovač. Foto: Reuters
Angela Merkel
Merklova bo počivala v hribih, pred odhodom na Tirolsko pa se je udeležila tudi odprtja festivala v Bayreuthu. Foto: EPA

Zbrali smo počitniške kraje, v katerih to poletje dopustujejo svetovni voditelji. Če potegnemo črto, ugotovimo, da si, vsaj tako trdijo v njihovih kabinetih, ne bodo privoščili dragih potovanj v oddaljene kraje, ampak bodo nove moči nabirali, podobno kot slovenski ministri in poslanci, kar doma ali v bližnjih državah. Večina se je na dopust odpravila v prvih dneh avgusta.

Večina zatrjuje - za spremembo je med njimi tudi italijanski premier Silvio Berlusconi, ki je bil vedno znan po dolgih in razkošnih počitnicah -, da bo njihov dopust dolg le kakšna dva tedna, nekateri si bodo lahko vzeli celo le nekaj dni. Pojdimo po vrsti.

Angela z nahrbtnikom v hribe ...
Nemška kanclerka Angela Merkel nove moči nabira v Italiji, natančneje na hribovitem Južnem Tirolskem na severu Italije. Obisk bo nekako domač, saj tamkajšnje prebivalstvo govori tudi nemško.

... Silvio se bo malce "potuhnil"
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pisarno v Bruslju že zamenjal za domače stanovanje v Lizboni, medtem ko se bo italijanski premier Silvio Berlusconi po različnih škandalih, v katere se je letos zapletel, umaknil v pokrajino Abruzzo, ki jo je aprila prizadel katastrofalni potres.

Tokrat naj bi se skušal izogniti razvpiti Villi Certosa na Sardiniji, kjer naj bi se ob bazenu dogajale tudi orgije. Njegov dopust naj bi bil tako bolj skop in krajši kot sicer, bogataš pa ima sladke skrbi, saj lahko izbira kar med 18 svojimi vilami, ki so "posejane" po vsej državi.

Sarkozy okreva v taščinem dvorcu
Paparaci so že uspeli "ovekovečiti" tokratno poletno destinacijo francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki z ženo Carlo Bruni in otroci že namaka noge v Sredozemskem morju. Ob Azurni obali si bo privoščil kar tri tedne lenarjenja in počitka, spal pa bo kar v taščinem dvorcu Faraghi, kjer ima poletno rezidenco Carlina družina.

Bomo Putina videli tudi v kopalkah?
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin, ki je v soboto poskrbel za pozornost s potopom v Bajkalsko jezero, se bosta odpočila v letovišču Soči ob Črnem morju.

Obama si želi stran od medijev
Rodnih tal ne bo zapustil niti ameriški predsednik Barack Obama, ki bo z družino, kot sta to pred njim storila že John F. Kennedy in Bill Clinton, večji del avgusta dopustoval na prestižnem otočku Martha's Vineyard v Massaschusettsu. "Sprehajal se bom v kratkih hlačah in zjutraj se ne bom obril, pa nihče ne bo o tem pisal ali govoril," je povedal svoje avgustovske želje. Spomnimo, njegov predhodnik George Bush se je najbolj domače počutil na svojem ranču v Teksasu.

Prav nič razkošja pa si ne bo privoščil britanski premier Gordon Brown, ki bo o tem, kako nadaljevati svojo politično kariero, razmišljal v domačem kraju, vasici Fife na Škotskem.

Šved "prilepljen" na pisarniški stol
Švedski premier Frederik Reinfeldt, voditelj države, ki trenutno predseduje Evropski uniji, pa bo letos zaradi mnogih zadložitev ostal kar brez počitka. "Trudi se, da bi bil vsaj kakšen dan brez obveznosti, a bo težko. Tudi če mu bo uspelo, tega ne bi mogli ravno označiti kot počitnice," so sporočili iz njegovega kabineta.