Konec tedna bo nebo prekrito z baloni. Foto: Televizija Slovenija
Konec tedna bo nebo prekrito z baloni. Foto: Televizija Slovenija

V Murski Soboti se je na odprtem državnem prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni zbralo več kot deset balonarjev iz petih držav. Če bo vreme dopuščalo, bo tekmovanje potekalo do nedelje.

Včeraj so v Ženavljah obeležili obletnico prvega pristanka toplozračnega balona v Sloveniji, ko sta leta 1934 stratosferska pilota Max Cosyns in njegov asistent Nere van der Elst s svojim pristankom privabila več kot 6000 ljudi. Ta pristanek pomeni tudi simbolni začetek balonarskega športa pri nas.

Poleg tekmovalnega dela se danes obeta spektakel, saj bodo izvedli prvi polet plinskih balonov na slovenskih tleh po prvi svetovni vojni: "Več kot sto let noben balon ni vzletel v plinski izvedbi. Imamo srečo, da nam vreme odgovarja, saj bodo baloni leteli proti severu. Predvideni vzlet je danes zvečer med 9. in 11. uro, pristanek pa jutri na Poljskem, v zgodnjih jutranjih urah," je povedal Matjaž Pavlinjek, generalni direktor organizacije.

Sobotno nebo bo razsvetlila večerna revija "Night glow", v nedeljo pa bo potekala zaključna razglasitev rezultatov. Obiskovalci se bodo lahko s ponudniki dogovorili tudi za turistični polet.

Septembra bi moralo biti v Prekmurju svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, vendar so ga morali zaradi epidemije novega koronavirusa preložiti za dve leti, saj reprezentance zaradi omejitev medcelinskih potovanj in časovne nedoločenosti svetovne zdravstvene krize med seboj ne bi mogle sodelovati.

Balonarji nad Mursko Soboto

Dolgoletna zgodovina

Letenje s toplozračnimi baloni je zahtevna tekmovalna športna disciplina, ki ima tudi v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Prvi Slovenec, ki je bil v stiku z balonom, je bil matematik Jurij Vega, ki ga je leta 1784 na Dunaju zgolj videl. Za začetek sodobnega balonarstva v Sloveniji pa lahko pojmujemo leto 1978, ko je v prvem balonu poletel Slavko Šorn. Prekmurska ravnica je evropsko prvenstvo s toplozračnimi baloni gostila že leta 1994.

Baloni običajno letijo več ur ali celo dni, cilj tekmovanj pa ni le doseganje najboljšega časa, razdalje ali višine, ampak dokazovanje sposobnosti letenja in predvidevanja ter uporaba znanja pri upravljanju balonov nad določenim območjem.