Potnikom je nastop akrobatske skupine Dunking Devils jemal dih. Foto: Žiga Živulovič jr./BoBo
Potnikom je nastop akrobatske skupine Dunking Devils jemal dih. Foto: Žiga Živulovič jr./BoBo
Proga je znana predvsem po številnih objektih kulturne in tehnične dediščine, med katerimi je še posebej znamenit Solkanski most. Veliko turistov pritegne predvsem muzejski vlak. Foto: Žiga Živulovič jr./BoBo

Slovenska akrobatska skupina Dunking Devils je na poseben način počastila visoka jubileja t. i. železne ceste. Današnji potniki na bohinjski železniški progi so tako lahko uživali v novem podvigu fantov - ti so zabijali že visoko nad reko Savo in v Alpah -, ki so nora zabijanja izvedli kar na vlaku na Solkanskem mostu, svetovnem rekorderju, ki se ponaša z največjim kamnitim lokom med železniškimi mostovi na svetu, meri kar 85 metrov.

Osrednja slovesnost v Solkanu
Ob 110. obletnici zgraditve Solkanskega mostu in bohinjske železniške proge, ki velja za eno izmed najslikovitejših v tem delu Evrope, so v Solkanu pripravili osrednjo slovesnost, ki se je je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki se je po bohinjski progi pripeljal z muzejskim vlakom.

Praznovanje se je začelo na Mostu na Soči, vožnja je trajala slabo uro, na Solkanskem mostu pa je potnike, kot rečeno, čakal nastop skupine Dunking Devils, ki je potnikom dobesedno vzel dih. Predsednik je nato na mostu pohvalil še nekaj lepot. "To je eden najlepših krajev naše domovine in mislim, da navdušuje slehernega, ki sem pride. Se mi zdi škoda, da več ljudi, tako naših kot tujcev, tega ne doživi."

Posebno doživetje
Vožnja po bohinjski progi je že zaradi naravnih lepot posebno doživetje. Na njej je več objektov tehnične in kulturne dediščine. V Bači pri Modreju je najvišji železniški most v Sloveniji. Podbrdo in Bohinjsko Bistrico povezuje najdaljši slovenski predor. Solkanski most je največji železniški kamniti most na svetu. Na progi je zgrajenih pet galerij in kar 65 mostov. Vse te znamenitosti so vpisane na poskusni seznam svetovne dediščine Unesco.

Nastop skupine Dunking Devils in več utrinkov s praznovanja si lahko pogledate v spodnjih videih.