Po stotih letih v ledu naj bi imel še vedno enak okus. Foto:
Po stotih letih v ledu naj bi imel še vedno enak okus. Foto:

Britanski raziskovalec sir Ernest Shackleton je leta 1909 na svoji odpravi na Antarktiki med drugim pustil tudi dva zaboja viskija. Danes te vrste ni mogoče več dobiti nikjer. To je tudi glavni razlog, da se je podjetje Whyte & Mackay odločilo za izkop zadnjih primerkov.

Zaboja so sicer odkrili že leta 2006, vendar steklenic takrat niso mogli odnesti, saj so bile pregloboko zamrznjene. Tokrat so Novozelandci privolili v to, da bodo viski poskušali izkopati s posebnimi vrtalnimi stroji. Če jim bo to uspelo, pa vseeno ne bodo smeli odnesti vseh steklenic. Zakon namreč določa, da lahko zaboje iz Antarktike odnesejo le, če bo vsebina namenjena ohranjanju in zaščiti dediščine in izdelkov.

Vodja odprave v januarju Al Fastier pravi, da nikoli ni želel poskusiti vsebine izgubljene pijače. "Boljše si je predstavljati okus. Tako je bolj skrivnostno," je pojasnil Fastier.

Izgubljen viski ponovno na police
Iz ogromnege tovarne pijač Whyte & Mackay so prosili za vzorec viskija, na katerem bi lahko opravili več preiskav in poskusov. Menijo, da je viski po stotih letih še vedno piten in enakega okusa. Če bodo vzorec dobili, nameravajo narediti kopijo starega Scotcha in ponovno postaviti na police viski McKinlay.

Zaposleni mešalec pijač Richard Paterson meni, da bi se izgubljeni viski moral vrniti domov v rodno Škotsko. "Tudi če mora večina steklenic ostati na Antarktiki zaradi zgodovinskih razlogov, bi bilo lepo, če bi ga dobili nekaj," je povedal Paterson.