Sočni zahodi na morju so prelepi Foto: reuters
Sočni zahodi na morju so prelepi Foto: reuters
Otok Budelli je najbolj znan po svojem rožnatem pesku.
Pravi raj za oddih Foto: www.tabusail.it

Otok Budelli je postal znan, ko so tam snemali film italijanskega režiserja Michelangela Antonionija. Otok meri 175 hektarjev in je del arhipelaga Maddalena, ki ga sestavlja nekaj otokov in otočkov med Sardinijo in Korziko.

Odločitev države, da kupi otok, je sledila le nekaj dni zatem, ko je podpredsednik vlade Giulio Tremonti predlagal, da bi začeli prodajati italijanske plaže, da bi lahko financirali turistične projekte ne jugu Italije.

Vlada je izkoristila prednost pri nakupu pred zasebniki in je za otok plačala 3,29 milijona evrov. Vladni predstavnik Alterro Matteoli je izjavil, da je pravilno, da je ta naravni dragulj v lasti države in ne posameznika.

Otok meri 175 hektarjev in je del arhipelaga Maddalena, ki ga sestavlja nekaj otokov in otočkov med Sardinijo in Korziko. Poseben je zaradi svojega rožnatega peska, za katerega so zaslužne mikroškoljke.

Otok je bil od leta 1983 v lasti neke družbe za nepremičnine, ki ga je že večkrat želela prodati, vendar neuspešno. Največjo oviro pri nakupu je predstavljala prepoved gradnje zaradi zaščite narave, na otok pa tudi dostop ni lahek, saj se nanj ne sme niti z motornim čolnom.