Vse najboljše za rojstni dan mu je na družbenem omrežju že zaželela Fundacija Josepha Ratzingerja, ki skrbi za duhovno dediščino zaslužnega papeža. Foto: Reuters
Vse najboljše za rojstni dan mu je na družbenem omrežju že zaželela Fundacija Josepha Ratzingerja, ki skrbi za duhovno dediščino zaslužnega papeža. Foto: Reuters
Vatikanska televizija TV 2000 bo ob tej priložnosti predvajala dokumentarni film o njegovem življenju, v katerem bodo predstavili njegovo mladost, papeževanje ter tudi dogajanje ob odstopu leta 2013. Foto: Reuters

V vatikanskem samostanu, kamor se je umaknil po upokojitvi, mu bodo pripravili manjše praznovanje skupaj z njegovim bratom Georgeem Ratzingerjem, je pojasnil tajnik nekdanjega papeža, nadškof Georg Gänswein, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Vse najboljše za rojstni dan mu je na družbenem omrežju že zaželela Fundacija Josepha Ratzingerja, ki skrbi za duhovno dediščino zaslužnega papeža. "Hvala, da ste življenje posvetili gradnji mostov prijateljstva med ljudmi ter med ljudmi in Bogom," so zapisali v fundaciji, ustanovljeni leta 2010, ki med drugim upravlja dohodke od papeževih knjig.

Drevi bo vatikanska televizija TV 2000 predvajala dokumentarni film o njegovem življenju, v katerem bodo predstavili njegovo mladost, papeževanje ter tudi dogajanje ob odstopu leta 2013. V filmu so spregovorili številni bližnji, med drugim njegov brat in tajnik, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Benedikt XVI. je leta 2013 postal prvi papež po skoraj 600 letih, ki je odstopil. V Nemčiji rojeni papež živi v manjšem samostanu skupaj s štirimi nunami in osebnim tajnikom. Vsak dan obhaja mašo, veliko moli, sprejema tudi manjše število obiskovalcev ter odgovarja na številna pisma.

Februarja je v pismu, objavljenem v italijanskem časopisu Corriere della Sera, dal vedeti, da se pripravlja na smrt. "Ganilo me je, da toliko bralcev vašega časopisa zanima, kako preživljam zadnje obdobje svojega življenja," je zapisal nekdanji papež. "Edino, kar lahko rečem glede tega, je, da mi fizične moči pešajo in da sem na notranjem romanju domov (h Gospodu)," je pojasnil.