Policija pred dunajsko opero. Foto: EPA
Policija pred dunajsko opero. Foto: EPA

Po ponedeljkovem terorističnem napadu v prestolnici Avstrije, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, odmeva pogumno reševanje ranjenih.

V znak solidarnosti so se mestne znamenitosti v torek zvečer po vsem svetu razsvetlile v barvah avstrijske zastave, med njimi tudi Ljubljanski grad.

Ljubljanski grad se je v znak podpore Avstriji obarval rdeče-belo-rdeče. Foto: BoBo
Ljubljanski grad se je v znak podpore Avstriji obarval rdeče-belo-rdeče. Foto: BoBo

Tiskovne agencije pa so objavile tudi posnetek iz dunajske opere, pred katero je prišlo do streljanja, ki je naletel na velikanski odziv.

Zaklenjena vrata

V razprodani dvorani je bilo večer pred ustavitvijo javnega življenja v Avstriji zaradi drugega vala okužb z novim koronavirusom 1000 ljudi, ki so si želeli ogledati operi Cavalleria Rusticana in Pagliacci. Vmes pa je prišlo obvestilo o napadu in navodilo policije, da zaradi varnosti nihče ne sme zapustiti stavbe.

Obiskovalce opere je ob odhodu ščitila policija. Foto: EPA
Obiskovalce opere je ob odhodu ščitila policija. Foto: EPA

"Razmišljali smo, ali naj prekinemo predstavo. Potem pa smo se odločili, da to nima smisla. Če ljudje tako in tako ne smejo oditi, zakaj bi predčasno končali," so pojasnili. Dokončali so oba nastopa, nastopajoči so se ob aplavzu še dvakrat vnili na oder, šele nato pa je tja stopil tudi direktor opere in pojasnil, da se je v mestu zgodil teroristični napad. Obiskovalcem je razložil, da so zaklenili vsa vrata, da pa bodo storili vse, da jim bo čim bolj udobno.

Kot na Titaniku

V operi pravijo, da jih je presenetil odziv ljudi ni bilo nikakršne panike. Nekateri so vstali in se odpravili po osvežitev, drugi pa so mirno obsedeli na svojih mestih.

Okoli enajste ure zvečer so se na oder nenadoma spontano vrnili štirje glasbeniki iz orkestra in za tiste, ki so ostali v dvorani, zaigrali Haydnov Kaiserquartett, posnetek pa je obkrožil svet.

Dunajski orkester je igral do konca