Ena izmed raziskav kaže, da se med mladostniki razširjenost kajenja zmanjšuje že vse od leta 2002. Foto: EPA
Ena izmed raziskav kaže, da se med mladostniki razširjenost kajenja zmanjšuje že vse od leta 2002. Foto: EPA

V Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih, po raziskavi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa dve tretjini teh želita prenehati. Čeprav opustitev kajenja prinaša velike koristi za zdravje vsakega kadilca, pa mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, predvsem če poskušajo to sami oziroma brez pomoči. Na voljo je več programov za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji dostopni brezplačno.

“Terapevt na podlagi ugotovitev pripravi podatke o posledicah kajenja na zdravje in predlaga najprimernejše načine zdravljenja. Zdravljenje zajema svetovanje (zlasti osebno in družbeno podporo ter vedenjsko in kognitivno terapijo) in farmakološko zdravljenje. Izbira farmakološkega zdravljenja je odvisna od bolnikovih želja, anamneze in kontraindikacij,” pojasnjuje dr. Tomaž Čakš z NIJZ-ja.

Podpora pri opuščanju kajenja je v Sloveniji na voljo tudi na spletu, kjer na spletni strani med.over.net. deluje forum "kajenje", prav tako pa pomoč nudijo različne nevladne organizacije.

Učinkovitost državnih ukrepov

Z novim letom se je začel uporabljati del zakona, ki je za tobačne izdelke uvedel enotno embalažo. Tako je bilo odstranjeno okrasje, sijaj in vabljivi elementi na embalaži. Po nekaterih ugibanjih naj bi se po uvedbi novosti prodaja še povečala. Čakš poudarja, da državni ukrepi predstavljajo zgolj okvir, prodaja tobačnih izdelkov pa se že številna leta zmanjšuje.

Nacionalni dan brez cigarete