NIJZ nima podatkov, koliko slovenskih državljanov se je cepilo v tujini. Foto: Reuters
NIJZ nima podatkov, koliko slovenskih državljanov se je cepilo v tujini. Foto: Reuters

Srbija je po številu prebivalcev, ki so prejeli vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, na tretjem mestu v Evropi, takoj za Združenim kraljestvom in Madžarsko. Po podatkih sledilnika cepljenja univerze v Oxfordu je vsaj en odmerek cepiva do začetka maja prejelo okoli 30 odstotkov srbskega prebivalstva, oba odmerka pa več kot 22 odstotkov.

Sorodna novica Kako je Srbija z množičnim cepljenjem tujcev postala obljubljena dežela

Ker zanimanje domačih prebivalcev na posameznih območjih upada, cepiva pa je dovolj – Srbija, ki ni del EU-ja, je namreč poleg cepiv Moderne, Pfizerja in AstraZenece, odobrila tudi kitajsko cepivo Sinopharm in ruski Sputnik V, se lahko v državi brezplačno cepijo tudi tuji državljani.

To možnost so srbske oblasti ponudile že konec marca, vodja srbske e-Uprave Mihajlov Jovanović pa je 26. aprila sporočil, da se lahko zainteresirani tuji državljani na cepljenje odslej lahko prijavijo s spletnim obrazcem, tudi če nimajo dovoljenja za začasno prebivanje v državi. Ob prijavi lahko posamezniki tudi izberejo, s katerim od cepiv želijo biti cepljeni. Po navedbah Jovanovića se je v Srbiji do 26. aprila cepilo okoli 39 tisoč tujcev, največ iz BiH-a, Črne gore, Albanije, Severne Makedonije in Hrvaške.

Cepljeni v tujini se ne zapisujejo v slovensko statistiko

Glede na zapise na družbenih omrežjih se za brezplačno cepljenje v Srbiji zanimajo tudi Slovenci, nekateri so se tam že cepili. Pri tem se pojavlja več vprašanj – od tega, kako množično so se prebivalci Slovenije odpravili na cepljenje v Srbijo, do tega, kako so po cepljenju umeščeni v statistiko precepljenega prebivalstva.

V Srbiji poleg cepiv Moderne, Pfizerja in AstraZenece uporabljajo tudi kitajsko cepivo Sinopharm in ruski Sputnik V. Foto: AP
V Srbiji poleg cepiv Moderne, Pfizerja in AstraZenece uporabljajo tudi kitajsko cepivo Sinopharm in ruski Sputnik V. Foto: AP

Kot so nam pojasnili na NIJZ-ju, se podatki o cepljenjih, opravljenih zunaj Slovenije, v Elektronskem registru cepljenih oseb ne zapisujejo. Tisti, ki so se na cepljenje odpravili v Srbijo ali se cepili v kateri drugi državi, tako niso vključeni v skupno statistiko precepljenih prebivalcev Slovenije. NIJZ tudi nima podatkov, koliko slovenskih državljanov se je cepilo v tujini.

Sorodna novica Naročanje na cepljenje odslej samo na poenotenem portalu zVEM

Po prvem odmerku v tujini je drugega mogoče prejeti v Sloveniji

Ob tem pa lahko osebe, ki so bile v tujini cepljene z enim odmerkom, drugi odmerek cepiva prejmejo v Sloveniji. To je mogoče pod pogojem, če so bile v tujini cepljene z enim od cepiv, ki so na voljo tudi v Sloveniji. Pri teh osebah se cepljenje opravi, ko bodo na vrsti v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, pojasnjujejo na NIJZ-ju.

Po zadnjih podatkih, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, je bilo v Sloveniji s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 sicer cepljenih 449.477 ljudi, z dvema pa 228.369 oz. 10,9 odstotka prebivalcev. Prijave na cepljenje v Sloveniji od zdaj potekajo izključno na portalu zVEM.m