Energijske pijače so lahko vir mnogih zdravstvenih težav. Foto: BoBo
Energijske pijače so lahko vir mnogih zdravstvenih težav. Foto: BoBo

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) opozarjajo, da vse več raziskav ugotavlja, da je uživanje energijskih pijač resno tveganje za zdravje otrok in mladostnikov. Zaradi visokega vnosa kofeina in drugih sestavin pri njih lahko nastopijo fiziološke in vedenjske spremembe, ki vključujejo tesnobo, motnje srčnega ritma in mišične krče, pojavljajo pa se tudi zastrupitve. Lani je tudi EFSA (Evropska agencija za varno hrano) prepoznala energijske pijače kot novo nastajajoče tveganje za zdravje ljudi.

Raziskava, objavljena na spletnih straneh agencije, je pokazala, da energijske pijače najpogosteje uživajo najstniki, nekateri med njimi popijejo celo sedem litrov na mesec. Nekaj več kot 50 odstotkov odraslih in tudi najstnikov uživa energijske pijače skupaj z alkoholom, nekoliko manj tudi ob telesni dejavnosti, uživajo jih tudi otroci mlajši od 10 let.
Energijske pijače hitro dehidrirajo telo
V Zvezi potrošnikov Slovenije opažajo, da je trženje energijskih pijač pogosto usmerjeno predvsem na mlajše moške in najstnike. Za energijsko pijačo običajno stoji zgodba, s katero ponudniki sporočajo potencialnim kupcem, da bodo s pitjem njihove pijače uspešnejši. Spet drugi za trženje uporabljajo glasbenike in športnike, ki so mlajši generaciji za vzgled, energijske pijače delijo brezplačno, celo pred šolami, najdemo pa jih tudi na šolskih hodnikih.

Ljudje pijejo energijske pijače tudi zato, da bi se odžejali. Učinek pa je zaradi vsebnosti kofeina, ki pospešuje izločanje vode iz telesa, ravno nasproten. Energijske pijače torej povzročajo dehidracijo, tudi primere zastrupitve so že zaznali, še posebej nevarne so v kombinaciji z alkoholom. Te pijače praviloma vsebujejo kofein, taurin, glukoronolakton in sladkor ali sladila.

Urška Blaznik z IVZ-ja: "Energijske pijače, ki jih je pregledal ZPS, so vsebovale od 26 do 32 mg kofeina/100 ml. Še varen dnevni vnos kofeina za odrasle je 100 do 250 mg, kar ustreza dvema do trem 250 mililitrskim pločevinkam oziroma eni do trem skodelicam ekspresne kave. Uživanje tovrstnih pijač se odsvetuje predvsem otrokom in mladostnikom, nosečnicam ter srčnim in sladkornim bolnikom."
Liana Buršič, Radio Slovenija