Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vprašanje, ali Fides odgovor vlade glede predloga dogovora pričakuje še danes, je predsednik Fidesa Damjan Polh odgovoril, da je izvedel, da je predsednik vlade Robert Golob odsoten, je dejal v izjavi za medije ob robu generalne skupščine Evropskega združenja zdravniških organizacij, ki poteka v Ljubljani.

Pozno zvečer pa so z vlade sporočili, da se je vlada na dopisni seji seznanila z vsebino dogovora o mediaciji pred Mediacijskim centrom Odvetniške akademije OZS-ja in da so za podpis dogovora o mediaciji pooblastili državnega sekretarja na Ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža.

Sicer je bilo na ponedeljkovem sestanku vladne pogajalske skupine in Fidesa ob navzočnosti mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije rečeno, da bosta obe strani izhodišča za mediacijo preverili na svojih organih. Če bo dogovor sklenjen, se bo mediacija začela prihodnji teden, je takrat povedala vodja mediacijskega centra Iris Pensa.

Vladni predlog novele zakona o zdravniški službi je presenetil Fides

Polh je znova poudaril, da ne vidi razloga za zamrznitev stavke med mediacijo, pa tudi, da je predlog novele zakona o zdravniški službi, ki ga je v sredo sprejela vlada, Fides presenetil.

Na vprašanje, ali predlog novele, ki bi razširila seznam storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke, kakor koli vpliva na pripravljenost Fidesa za mediacijo, je odgovoril, da ne. Se jim pa zdi odločitev vlade o pripravi novele čudna, ker naj v času mediacije "ne bi sprejemali nekih odločitev".

Sindikat Fides stavka od 15. januarja. Zahteva za ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Fides čaka na odgovor vlade glede mediacije