ZZZS upravlja s precej obsežno zdravstveno blagajno. Foto: BoBo
ZZZS upravlja s precej obsežno zdravstveno blagajno. Foto: BoBo

S poročilom razpisne komisije se je seznanil upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ob tem so se seznanili tudi s testom javnega interesa glede vprašanja, ali javnosti sporočiti imena kandidatov. Ker so presodili, da je javnemu interesu bolj zadoščeno z razkrivanjem podatkov o kandidatih za generalnega direktorja ZZZS-ja oz. da v tem primeru prevlada pravica vedeti pred pravico do varstva osebnih podatkov, so imena kandidatov tudi objavili.

Prijavili so se štirje
Do konca razpisnega roka so na zavodu prejeli štiri prijave, ki so formalno popolne, kandidati tudi izpolnjujejo pravno formalne pogoje iz razpisa. Kot v sporočilu navajajo na ZZZS-ju, so prejeli prijave Matjaža Rakovca iz Ljubljane, Marjana Sušlja z Iga, Edite Orehovec iz Ljubljane in Draga Perkiča iz Medvod.
Rakovec je nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, Sušelj vršilec dolžnosti generalnega direktorja ZZZS-ja, Orehovčeva menedžerka, Perkič pa vodja enega izmed oddelkov na ZZZS-ju.

Razgovor bo 2. decembra
Upravni odbor ZZZS-ja bo vse štiri povabil na razgovor, na katerem bodo lahko predstavili svoje programe vodenja javne zdravstvene blagajne. Seja bo 2. decembra, so zapisali na zavodu. Ali kandidati izpolnjujejo pogoja zahtevanih delovnih izkušenj in ustreznosti programa za štiriletno mandatno obdobje, pa bodo na ZZZS ugotavljali po opravljeni oceni programov in razgovorih na upravnem odboru.

Končno glasovanje v rokah skupščine
Kot so napovedali, bo upravni odbor predvidoma v začetku decembra oblikoval predlog izbire kandidata za generalnega direktorja ZZZS-ja in ga posredoval skupščini ZZZS-ja v imenovanje.

Skupščina ZZZS pa mora nato na prvi naslednji seji po prejemu predloga upravnega odbora glasovati o kandidatu. Soglasje k imenovanju generalnega direktorja ZZZS mora sicer dati še vlada.

Fakin dvakrat izvisel
Prav pri soglasju DZ-ja se je v preteklosti zapletlo. Kar dvakrat namreč poslanci niso dali soglasja k imenovanju Sama Fakina za še en mandat na čelu zavoda. Fakin je zato 14. julija letos napovedal svoj odhod z zavoda. Od 15. septembra tako ZZZS kot vršilec dolžnosti vodi Sušelj.