Cena se je dvignila 11 zdravilom Krke, znižala pa trem. Foto: EPA
Cena se je dvignila 11 zdravilom Krke, znižala pa trem. Foto: EPA

Na agenciji so odločitev za odobritev podražitev utemeljili z dejstvom, da je farmacevtska družba Krka v vlogi za zvišanje cen izrazila namero za odstranitev določenih zdravil s trga, in da jim običajne cene ne omogočajo preskrbe trga, v Krki pa nasprotno trdijo, da v vlogi zvišanja cen nikakor niso povezovali z umikom zdravil s trga, temveč z dejstvom, da z dosedanjimi cenami ne bi mogli zagotavljati svoje stalne prisotnosti na trgu, poročajo Finance.

Cene so se dvignile 11 zdravilom
Krka ima sicer na slovenskem trgu 33 zdravil, za katera velja t. i. izredno višja dovoljena cena, ki jo mora odobriti agencija za zdravila. In prav med temi zdravili se je cena 11 zvišala v razponu od 14 do 107 odstotkov, trem pa znižala.

Tako se je na primer cena generičnega zdravila nalgesin forte, za katerega je bilo v letu 2009 izdanih za skoraj 1,27 milijona evrov receptov, zvišala za 107 odstotkov, cena generika naklofen duo, za katerega je bilo lani napisanih za okoli dva milijona evrov receptov, pa za 55 odstotkov.

Miklavčič nezadovoljen in zaskrbljen
Z ministrstva za zdravje so že sporočili, da je minister Borut Miklavčič nezadovoljen z odločitvijo agencije in da je od pristojnih že zahteval pojasnilo. Poudarili so še, da minister ne daje soglasja na izredno dovoljeno zvišanje cen zdravil, saj to ni v njegovi pristojnosti.
Kot nerazumna tako obsežna povišanja cen zdravil, ki se plačujejo iz obveznega in prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja (in zanje velja tudi velik obseg prodaje), ocenjujejo tudi na Zavodu za zdravstveno varstvo Slovenije.

ZZZS: Spremeniti osnovo za določanje izrednih višjih cen
Prav zato so prepričani, da bi bilo treba spremeniti osnovo za določanje izrednih višjih dovoljenih cen zdravil, predvsem pa k presojanju vlog dodati še kriterij, katere vloge se obravnava, katere pa zavrne tudi brez obravnave na komisiji.