Prizor z operacije. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Prizor z operacije. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Milanski kirurg Riccardo Cecchinato, ki je novo metodo predstavil v mariborskem kliničnem centru, je po njej operiral več sto bolnikov. Tako je komentiral svoje početje: "Pri našem delu znanje in tehnika zelo hitro napredujeta, zato je prenos znanj med kolegi iz različnih držav in regij bistvenega pomena. Vesel sem, da sem tudi med dobrimi kolegi in da jim pomagam pri razumevanju in obvladovanju te tehnike, kar je dobro zanje in njihove paciente."

Sorodna novica »Vsak skok na glavo, tudi če voda ni preplitva, lahko povzroči poškodbe vratne hrbtenice«

Prvi bosta operirani bolnici z manjšim premikom med vretenci. Operirani bosta od strani. Medvretenčni disk bodo odstranili, ga nadomestili z umetno ploščico in potem utrdili. Tako ne treba vstavljati vijakov z zadnje strani, kar zahteva klasični pristop k takšnim operacijam, je pojasnil mariborski specialist nevrokirurg Matjaž Voršič.

Dostop do vretenca je zelo natančen, brez poškodb mišic, izguba krvi je minimalna. Metoda je najprimernejša za bolnike z obrabnostnimi spremembami, z listezami, stenozami z laterarnimi diskus hernijami, s tumorji, pa tudi pri poškodbah, je nadaljeval Voršič. "Mislim, da bodo bolniki zelo zadovoljni."

V mariborskem kliničnem centru imajo trenutno odobrenih 15 takšnih operacij. Upajo sicer, da se bo to število že kmalu povečalo. Ker je poseg hitrejši in varnejši, bi namreč lahko bistveno učinkoviteje skrajšali zdaj predolge čakalne dobe za tovrstne operacije.

V UKC-ju Maribor nova metoda operacije hrbtenice