Tudi v Avstriji se širi vse večje nezadovoljstvo zaradi počasnega cepljenja. Foto: EPA
Tudi v Avstriji se širi vse večje nezadovoljstvo zaradi počasnega cepljenja. Foto: EPA

Kurz je pred odhodom v Izrael dejal, da se države v okviru t. i. skupine Prvih akterjev "ne bodo več zanašale na EU in bodo skupaj z Izraelom v prihodnjih letih proizvajale cepiva druge generacije za nadaljnje mutacije novega koronavirusa ter skupaj raziskovale možnosti zdravljenja".

Skupina Prvih akterjev je nastala lani na pobudo Avstrije. V njej so države, ki so se dobro spopadle s prvim valom epidemije, med njimi Danska, Norveška, Grčija, Češka, Izrael, Singapur, Avstralija in Nova Zelandija.

Kurz se bo še pred odhodom v Izrael sešel s predstavniki vodilnih avstrijskih farmacevtskih podjetij. Kot je še pojasnil, je bil dostop do cepiv s posredovanjem EU-ja pravilen, vendar je Evropska agencija za zdravila prepočasna pri izdajanju dovoljenj za cepiva, prihaja pa tudi do težav pri dobavi cepiv. "Zato se moramo pripraviti na nove mutacije in ne smemo biti več odvisni od EU-ja pri proizvodnji cepiv druge generacije," je poudaril. Glede na ocene strokovnjakov se bosta morali vsako leto proti covidu-19 cepiti dve tretjini prebivalstva.

Danska: To ni nezaupnica EU-ju

Danska premierka Mette Frederiksen je v ponedeljek dejala, da dogovori o sodelovanju niso nezaupnica Evropski uniji. Poudarila je, da sta bili Danska in Avstrija prisiljeni sami ukrepati pri povečanju kapacitet za cepljenje. Ni se pomembno osredotočiti le na zdaj, ampak tudi na prihodnja leta, je dodala.

Ob tem je napovedala, da bi Danska lahko postala solastnica obrata za proizvodnjo cepiva proti covidu-19 v Izraelu ali kje drugje. "Konkretno razpravljamo, kako povečati proizvodnjo cepiv. Lahko bi bilo javno-zasebno partnerstvo. Ne izključujem nobenih zamisli, niti izgradnje tovarn," je izjavila.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da namerava s Kurzem in dansko premierko Frederiksenovo govoriti o sodelovanju na področju proizvodnje cepiv. Izrael velja za eno najuspešnejših držav pri cepljenju prebivalstva. Od sredine decembra so najmanj enkrat cepili že okoli polovico državljanov.

Evropska komisija je v odzivu sporočila, da se želi učiti od tega sodelovanja. V Bruslju so prepričani, da bi lahko to predstavljalo prednost pri oblikovanju strategije cepljenja, je povedal tiskovni predstavnik komisije.

Glede cepiva AstraZenece obstaja veliko dvomov o učinkovitosti za različne starostne skupine. Foto: Reuters
Glede cepiva AstraZenece obstaja veliko dvomov o učinkovitosti za različne starostne skupine. Foto: Reuters

Francija odobrila cepivo AstraZenece tudi za starejše od 65 let z zdravstvenimi težavami

Francoska vlada je sporočila, da lahko cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca prejmejo tudi starejše osebe, ki so stare od 65 do 75 let ter imajo obstoječe zdravstvene težave, kot sta sladkorna bolezen ali povišan pritisk. S tem so povečali število potencialnih prejemnikov cepiva proizvajalca AstraZeneca za 2,5 milijona.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je pojasnil, da bodo novi skupini ljudi dali na voljo cepivo AstraZenece v nekaj dneh. Ob tem je pojasnil, da bosta starejšim od 75 let za zdaj še vedno na voljo le cepivi ameriških podjetij Pfizer in Moderna.

Francija ima težave pri prepričevanju državljanov, da je cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca enako učinkovito kot drugi v Evropski uniji doslej odobreni cepivi. V državi so od 1,7 milijona odmerkov cepiva AstraZenece in oxfordske univerze, kolikor so ga prejeli doslej, porabili le okoli 273.000 odmerkov.

Cepivo v Franciji tako ostaja, čeprav se lahko ciljne skupine ‒ zdravstveni delavci, ki so starejši od 50 let, in ljudje z zdravstvenimi tveganji ‒ cepijo pri svojih osebnih zdravnikih in jim ni treba čakati na termin pri centrih za cepljenje.

Pristojne oblasti v Franciji cepljenja s tem cepivom sicer sprva niso odobrile za starejše od 65 let zaradi pomanjkanja podatkov o njegovi učinkovitosti za to starostno skupino, kar ne velja za cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne. Evropska agencija za zdravila (Ema) je cepivo AstraZenece odobrila tudi za starejše od 65 let.

Srbija podarila 5000 odmerkov Federaciji BiH-a

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v Sarajevu predstavnikom oblasti izročil okoli 5000 odmerkov cepiva proti covidu-19 za prebivalce bošnjaško-hrvaške entitete Federacije BiH, kjer cepljenja še niso začeli.

Gre za cepivo AstraZenece, ki ga po licenci proizvaja indijski inštitut Serum in prodaja pod imenom Covishield.

Paket s cepivom je Vučić pripeljal z letalom, s katerim je prispel na obisk v BiH, kjer se je po prihodu v Sarajevu sešel s predsedstvom BiH-a.

Ker cepivo nima dovoljenja za uporabo v Evropski uniji, je svet ministrov na jutranji izredni seji odobril sprejetje donacije, a ob pogoju, da kakovost cepiva preveri Agencija za zdravila v BiH-u. Pri tem je še posebej vztrajala zunanja ministrica Bisera Turković, ki je dejala, da gre za cepivo za revne, ki bi ga BiH lahko sama nabavil, in da želi Srbija s tovrstnimi donacijami cepiv dominirati v regiji.

Po srečanju s predsedstvom je Vučić stališče ministrice zavrnil, saj da je samo ravnal kot sosed in prijatelj. Vztrajal je, da gre za odlično cepivo in da so drugačne trditve zlonamerne. Izrazil je pripravljenost na dodatne donacije cepiva, ki ga bo želel BiH.

Srbski član predsedstva BiH-a Milorad Dodik pa je bil kritičen do ministrice iz vrst bošnjaškega SDA-ja z besedami, da ne prispeva k izboljšanju odnosov v regiji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vučić in Dodik na letališču v Sarajevu. Foto: EPA
Vučić in Dodik na letališču v Sarajevu. Foto: EPA

Agencija za zdravila: Gre za cepivo, identično cepivu AstraZenece

V Agenciji za zdravila BiH-a so medtem pojasnili, da je to isto cepivo kot cepivo AstraZenece, ki ga prodajajo v Evropski uniji. Gre za cepivo, ki ga po licenci AstraZenece proizvaja največji proizvajalec cepiv na svetu, indijski inštitut Serum, in ga prodaja pod imenom Covishield.

Za uporabo ga je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) za mednarodno pobudo Covax. V BiH-u sicer vsa cepiva proti covidu-19, ki so odobrena v Uniji, uporabljajo brez preverjanja, druga pa morajo dobiti zeleno luč agencije BiH-a.

Vučić želi do poletja odpreti meje

Vučić je dodal, da se v sedanjih razmerah, ko cepiva ni po vsem svetu, države v regiji morajo zanesti druga na drugo. "Vesel bom, če bomo s tem rešili pet, deset ali 20 življenj," je dejal. Do poletja si želi, da bi pripravili "veliki vrh sodelovanja" med BiH-om in Srbijo, da bi odprli meje med državama in tako izboljšali gospodarsko sodelovanje.

Hrvaški član predsedstva Željko Komšić je pozval državljane BiH-a, naj se ne glede na razlike v odnosu do Vučića in njegovih dejanj osredotočijo na to, da bo s to donacijo rešeno vsaj eno življenje. Bošnjaški član predsedstva Šefik Džaferović pa se je Vučiću zahvalil za solidarnost, a izpostavil, da številna odprta vprašanja med država ostajajo nerešena.

BiH: Cepljenje doslej samo v Republiki Srbski

BiH zaradi zapletov pri dostavi cepiv proti covidu-19 še ni dobil niti enega odmerka od 1,23 milijona plačanih odmerkov zahodnih cepiv iz pobude Covax, niti več sto tisoč iz predpristopne pomoči EU-ja, zato množičnega cepljenja še niso začeli.

V srbski entiteti BiH-a, Republiki Srbski, so z ruskim cepivom Sputnik V in v sodelovanju s srbskimi zdravstvenimi oblastmi doslej cepili okoli 5000 ljudi, večinoma zdravstvenih delavcev.

Vučić je doslej več tisoč odmerkov cepiv proti covidu-19 podaril tudi Severni Makedoniji in Črni gori. Skopju je podaril nekaj manj kot 5000 odmerkov cepiva Pfizerja, Podgorici pa 2000 odmerkov Sputnika V, še spominja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Cepiva iz pobude Covax prispela v Gano, Slonokoščeno obalo in Kolumbijo

V Iraku začeli cepljenje s kitajskim cepivom

V Iraku so danes začeli s cepljenjem proti covidu-19, in sicer s prvo pošiljko 50.000 odmerkov cepiva Sinofarm, ki jim ga je podarila Kitajska. Najprej so začeli cepiti medicinske delavce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskava: Cepiva za 80 odstotkov zmanjšajo tveganje hujšega poteka covida-19

Že samo en odmerek cepiva proti okužbi z novim koronavirusom britansko-švedske naveze AstraZenece in oxfordske univerze ali podjetij BioNTech in Pfizer za kar 80 odstotkov zmanjša možnost hujšega poteka covida-19, pri katerem bi bilo potrebno bolnišnično zdravljenje, je pokazala raziskava, ki so jo opravili v Angliji.

Britanska študija ugotavlja, da cepiva učinkujejo. Foto: EPA
Britanska študija ugotavlja, da cepiva učinkujejo. Foto: EPA

Pfizerjevo cepivo, ki so ga na Otoku začeli uporabljati mesec dni pred cepivom AstraZenece, obenem zmanjša smrtnost zaradi covida-19 za kar 83 odstotkov. Poleg tega cepljenje za okoli 60 odstotkov poveča možnost, da oseba po okužbi z novim koronavirusom sploh ne bo razvila simptomov covida-19.

Učinki cepljenja so sicer vidni šele po od treh do štirih tednih, je pokazala raziskava angleške vladne agencije za javno zdravje, katere izsledke je na svoji spletni strani objavil britanski BBC. Raziskavo so izvedli na osebah, starejših od 80 let, ker so bile te cepljene najprej.

Do podobnih ugotovitev so se v ločeni raziskavi že pred tem dokopali tudi strokovnjaki škotske vladne agencije za javno zdravje, ki so svoje izsledke javnosti razkrili prejšnji teden in jih označili kot "spektakularne".

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je omenjene rezultate označil kot "zelo močne" in dodal, da bi lahko pomagali pojasniti, zakaj se je število bolnikov s covidom-19, starejših od 80 let, na intenzivnih oddelkih britanskih bolnišnic v zadnjih nekaj tednih bistveno zmanjšalo.
V Veliki Britaniji so sicer doslej z vsaj enim odmerkom cepili že več kot 20 milijonov ljudi, kar je več kot tretjina odraslega prebivalstva.

Namestnik glavnega vladnega svetovalca za zdravstvo v Angliji Jonathan Van-Tam je izrazil upanje, da ti novi podatki nakazujejo, "kako nas bo program cepljenja v prihodnjih nekaj mesecih popeljal v neki zelo drugačen svet".

A zdravstveni strokovnjaki obenem poudarjajo, da drugi odmerek cepiva proti covidu-19 ostaja "absolutno ključen", saj zelo verjetno izboljša imunski odziv na novi koronavirus in ga zagotovo podaljša. Cepljenje z drugim odmerkom tako po besedah Van-Tama "ostaja del poteka imunizacije proti covidu-19 in ni nič manj pomembno". Je pa Van-Tam v ponedeljek še dejal, da nove ugotovitve "jasno upravičujejo" odločitev britanskih oblasti, ki so se ‒ v nasprotju s številnimi drugimi evropskimi državami ‒ odločile, da s cepivom AstraZenece cepijo tudi starejšo populacijo.