Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so pojasnili v Slovenski vojski, bo nadaljnje zdravljenje okuženih vojakov odvisno od zdravniške ocene. Na prošnjo ministrstva za zunanje zadeve pa so v domovino skupaj z vojaki prepeljali še eno državljanko Slovenije. V Kforjevo bazo v Prištini je Slovenska vojska napotila tudi epidemiološko ekipo, ki bo opravila dezinfekcijo prostorov. V misiji Kfor, v kateri je okoli 250 slovenskih vojakov, naj bi bilo potrjenih tudi več okužb med vojaki drugih držav.

Okužbo z novim koronavirusom so sicer predtem potrdili že pri pripadniku Slovenske vojske, ki je deloval v misiji v Maliju. Domov so ga prepeljali sredi meseca. Njegovo zdravstveno stanje je dobro, ni pa še bil odpuščen iz bolnišnice.

V soboto potrdili osem novih koronavirusnih okužb, od tega eno v sklopu vseslovenske raziskave

Sorodna novica "Zaradi covida sem bil v komi in izgubil 15 kilogramov, a preživel"

V soboto je bilo v Sloveniji potrjenih osem novih okužb z novim koronavirusom, od tega je bila ena okužba odkrita v okviru nacionalne raziskave o razširjenosti virusa med populacijo. En človek je umrl, dva pa sta bila odpuščena iz bolnišnic.

Skupno število potrjenih okužb po zadnjih podatkih znaša 1396, umrlo pa je 82 ljudi. V soboto je bilo v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 80 bolnikov s covidom-19 oz. trije več kot v petek. Med 80 hospitaliziranimi je bilo po vladnih podatkih 23 takih, ki so potrebovali zdravljenje na intenzivni negi, kar je toliko kot v petek.

V soboto so porast okužb z novim koronavirusom zaznali v treh občinah. Štiri nove primere covida-19 so potrdili v Ljubljani, tri v Ljutomeru, en nov primer pa v Medvodah. Občin s potrjenimi primeri je še naprej 153, občin z dvema ali več potrjenimi okužbami pa je 110.

Prvi novoodkriti primer v okviru raziskave

Med novookuženimi je tudi sodelujoči v okviru nove vseslovenske raziskave. Kot je dejal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, so v okviru nacionalne raziskave aktivni primer okužbe z novim koronavirusom odkrili v vzorcu, odvzetem v petek. Prve analize so pokazale, da je okužba pri preiskovancu, ki prihaja iz SV Slovenije, v izzvenevanju.

Sorodna novica Slovenski respirator: "Če rešimo eno življenje, je ves naš trud poplačan"

Petrovec je ob tem poudaril, da gre za prvi novoodkriti primer v okviru raziskave. Pred tem so sicer testirali tudi človeka, ki je za okužbo že vedel, saj je bil na testiranju v marcu že pozitiven. V tem novem primeru so o rezultatu testa poleg preiskovanca takoj obvestili tudi področno epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je takoj tudi ukrepala.

Kot je pojasnil Milan Krek, ki ga je svet NIJZ-ja v soboto izbral za novega direktorja, soglasje k njegovemu imenovanju pa mora dati še vlada, so epidemiologi v soboto takoj po seznanitvi s primerom obiskali preiskovanca in z njim opravili epidemiološki intervju. Tako so poiskali tudi vse stike in jim svetovali izolacijo.

V Ljubljani in Mariboru na intenzivni negi 19 ljudi

Po zadnjih podatkih je bilo v soboto v ljubljanskem UKC-ju hospitaliziranih 32 bolnikov s covidom-19, trije več kot dan prej. Na intenzivnem zdravljenju je bilo 10 ljudi, kar je en človek več kot v petek.

V mariborskem UKC-ju je bilo včeraj hospitaliziranih 29 okuženih bolnikov, eden manj kot v petek. Število bolnikov na intenzivni negi je ostalo nespremenjeno (9).

Okužena stanovalka radovljiškega doma starostnikov

Sorodna novica Slovenija namerava(la) Italiji na pomoč poslati svoje zdravnike

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so v soboto potrdili v radovljiškem domu starostnikov. Okužbo so odkrili pri stanovalki doma, ki je že na zdravljenju v bolnišnici na Golniku. Po potrditvi okužbe so testirali tudi sostanovalke okužene in vse zaposlene v domu. Vsi testi pa so negativni, so danes objavili na spletni strani Občine Radovljica.

Rezultati odvzetih brisov v Domu dr. Janka Benedika Radovljica bodo podlaga za odločitev zgornjegorenjske koordinacije za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialnovarstvenih domovih v povezavi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije covida-19 glede nadaljnjih ukrepov v domu za preprečitev širjenja okužb.

V domu so sicer pripravljeni, da začnejo delo po območjih, z delitvijo na zdrave, okužene in na tiste, pri katerih obstaja sum na okužbo.

Zabojnika, ki ju je radovljiška občina skupaj z občinskim štabom civilne zaščite v tem tednu postavila pred domom, bosta služila kot filter za območje s sumom na okužbo z novim koronavirusom in območje z okužbo.

Nova okužba v ljutomerskem domu

V ljutomerskem domu za starejše občane, ki je eno od največjih žarišč okužbe z novim koronavirusom, pa so v soboto vzeli 19 brisov, en stanovalec je bil pozitiven na novi koronavirus. Skupno je tam torej zbolelo 120 ljudi, od tega 86 stanovalcev in 34 zaposlenih. Do zdaj je ozdravelo 47 ljudi, in sicer 30 stanovalcev ter 17 zaposlenih.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.