Okužbe so bile potrjene v 10 občinah: v Ljubljani, Ljutomeru, Rogaški Slatini, Kranju, Litiji, Ilirski Bistrici, Novi Gorici, Rogatcu, Ribnici, Logu - Dragomeru.

Do zdaj so v Sloveniji potrdili 2156 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 119 bolnikov s covidom-19.

Okužba v Janševem kabinetu

Okužba z novim koronavirusom je bila potrjena tudi v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Kot so zapisali na spletni strani premierjevega kabineta, je bil uslužbenec testiran zaradi slabšega počutja. "Ker je bil test pozitiven, smo v skladu s smernicami in epidemiološkimi priporočili NIJZ-ja za vse zaposlene, ki so bili v stiku z navedenim uslužbencem, organizirali testiranje," so zapisali.

Kot so pojasnili, so bili rezultati vseh dodatnih testov negativni. "Glede morebitnih dodatnih ukrepov smo v stiku s pristojnim epidemiologom, ki je priporočil, da se v prihodnjem tednu izvede kontrolno testiranje. Sodelavka, ki sicer z obolelim deli pisarno, pa bo kljub dobremu počutju in negativnemu testu preventivno ostala v karanteni do kontrolnega testiranja," so še sporočili iz Janševega kabineta.

Predsednik vlade Janez Janša se je iz preventivnih razlogov že večkrat testiral za covid-19. Tokrat se testiranja ni udeležil, saj po navedbah kabineta ni bil v stiku z okuženim sodelavcem.

V Šempetru zaskrbljeni zaradi negovalnega oddelka za covid

Zdravstveno osebje na internističnem in anesteziološkem oddelku splošne bolnišnice v Šempetru pri Gorici opozarja na neustrezna ravnanja in odločitve vodstva te ustanove v zvezi s negovalnim oddelkom za covid, je za Radio Koper poročal novinar Valter Pregelj.

Bolnišnica Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Foto: Radio Koper
Bolnišnica Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Foto: Radio Koper

Moti jih predvsem, da ni stroge ločenosti osebja in drugih bolnikov od okužb z novim koronavirusom. Tem opozorilom se pridružujejo tudi bolniki rizičnih skupin, medtem ko vodstvo bolnišnice tovrstne navedbe odločno zanika. Zdravstvenemu osebju ni bila zagotovljena ustrezna zaščitna oprema, v zvezi s covidom pa tudi ni bilo dogovora o pregledovanju bolnikov, opozarjajo na internističnem in anesteziološkem oddelku šempetrske bolnišnice.

Silvan Saksida iz bolnišničnega sindikata Fides je za Radio Koper povedal, da so vodstvo že opozorili. "Opozarjali smo vodstvo, da mešanje oziroma križanje poti, se pravi, da se osebje, ki dela na tem negovalnem oddelku ne more vrniti na navaden oddelek v redno delo, ker je seveda možnost prenosa okužbe zelo velika," je dejal Saksida. Poleg pomanjkanja kadra pogrešajo tudi vnaprej oblikovane ekipe za delo z bolniki s covidom, dodaja Helena Fabjan iz sindikata medicinskih sester: "Če bo tak pacient prišel v bolnišnico, veš, da boš tam in da se moraš ustrezno organizirati. Določene ekipe bodo pač morale biti vzpostavljene."

Odgovorna za strokovno-medicinske zadeve v šempetrski bolnišnici Dunja Savnik Winkler navedbe zdravstvenega osebja zanika. "Zagotavljam, da ne prihaja do križanja čistih in nečistih poti, da je delo pravilno strokovno organizirano, da o uporabi osebne varovalne opreme niti ne komentiram," je povedala.

Kaj vse vemo o novem koronavirusu?

V URI-ju Soča okužen še en bolnik

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča so prav na oddelku, kjer sta bila v začetku tedna že zaznana dva bolnika z okužbo z novim koronavirusom, potrdili še enega okuženega bolnika. Ta je sicer stabilen, a so ga zaradi zahtevnega osnovnega zdravstvenega stanja premestili v UKC Maribor.

V zadnjih 48 urah so v URI-ju Soča na covid-19 testirali dodatnih 14 bolnikov, preostalih 13 je negativnih na okužbo, so pojasnili na inštitutu.

Na oddelku, kjer so tako doslej potrdili tri okužbe z novim koronavirusom, je trenutno hospitaliziranih 12 bolnikov.

Po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri prvih dveh bolnikih so v URI-ju Soča na testiranje na okužbo poslali vse zaposlene, ki so delali na oddelku, kjer sta bila ta dva bolnika hospitalizirana. Vsi testi pri teh zaposlenih so bili negativni. V zadnjih dneh testiranja izvajajo še med dodatnimi zaposlenimi, ki sicer s temi bolniki niso bili v stiku. Kot so pojasnili na inštitutu, testirajo zaposlene iz podpornih služb, ki so bili v zadnjem tednu na omenjenem oddelku.

Dodatna okužba v URI Soča

V Splošni bolnišnici Brežice nadaljujejo testiranja

Tudi v Splošni bolnišnici Brežice, kjer so v preteklih dneh okužbo potrdili pri dveh zdravnikih na urgenci, še naprej testirajo zaposlene. Doslej so testirali 31 zaposlenih, samo v četrtek so brise odvzeli 26 zaposlenim. Za 16 med njimi so že dobili informacijo, da so negativni na okužbo, za 10 zaposlenih rezultate še čakajo. Danes pa so brise odvzeli še petim zaposlenim.

Še ena okužba v šentviški enoti Zdravstvenega doma Ljubljana

V šentviški enoti Zdravstvenega doma Ljubljana so potrdili okužbo pri še eni fizioterapevtki. Ta je morala skupaj s še tremi kolegi in dvema laboratorijskima delavcema na testiranje po tistem, ko so v nedeljo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri zaposleni v fizioterapiji. V novomeški bolnišnici niso odkrili novih okužb.

Zaposlena, pri kateri so danes potrdili okužbo, je bila v najtesnejšem stiku s sprva obolelo fizioterapevtko, z ostalimi zaposlenimi v enoti Šentvid pa okužena ni imela stikov, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana. Obe okuženi fizioterapevtki ostajata v karanteni in ne kažeta znakov bolezni.

Štiri bolnike, ki so bili v zaščitenem stiku z drugo okuženo fizioterapevtko, so že obvestili o nevarnosti okužbe in jih seznanili z nadaljnjimi postopki.

V ZD Ljubljana okužena še ena fizioterapevtka
V Hrastniku brez potrjenih okužb. Foto: MMC RTV SLO/Vikipedia
V Hrastniku brez potrjenih okužb. Foto: MMC RTV SLO/Vikipedia

V Hrastniku brez potrjenih okužb

V četrtek so odvzeli pet brisov zaradi morebitnih okužb v Domu starejših Hrastnik in šest brisov pri občanih. Vsi so bili negativni.

Kot je povedal direktor doma Drago Kopušar, je danes v domu predviden obisk dveh oz. treh diplomiranih medicinskih sester iz ljubljanskega kliničnega centra. Namen obiska je pregled vzpostavljenega sistema v domu, iskanje možnih izboljšav in nadgradenj ter pogovor o tem, kako delo izvajati naprej.

Naslednji večji odvzem brisov v domu bo v ponedeljek, v vmesnem času pa po potrebi oz. pri posameznikih, pri katerih bi se pojavili znaki virusa, so še napovedali na občini.

V enoti Izvir Vrtca Rogaška Slatina v karanteni 41 otrok in šest zaposlenih

V enoti Izvir Vrtca Rogaška Slatina so v sredo odkrili prvo okužbo z novim koronavirusom pri otroku, v četrtek pa še dve okužbi pri strokovnih delavkah. V karanteni je tako 41 otrok in šest zaposlenih, je povedala ravnateljica vrtca Majda Plavčak. V karanteni je tudi župan Rogatca Martin Mikolič, ki je bil v stiku z okuženo osebo.

Kot je dejala Plavčakova, so v vrtcu zaprli tri igralnice, umivalnico in enega izmed vhodov oz. so tisti del vrtca, kjer so zaznali okužbo. Vrtec je še vedno odprt, otroci pa lahko vstopajo skozi pet preostalih vhodov.

V vrtcu so v stalnem stiku z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, v četrtek pa so z zunanjimi izvajalci opravili temeljito razkuževanje prostorov, v katerem so se zadrževali okuženi.

V Novem mestu brez novih okužb

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so sporočili, da so v bolnišnici odvzeli brise vsem, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo. Vsi rezultati so bili negativni, a bodo zaposlenim čez dober teden vnovič odvzeli brise. Izkušnje iz drugih držav, kjer je bilo več primerov okužb z novim koronavirusom, namreč kažejo, da obstaja majhen odstotek bolnikov, ki imajo kljub znakom bolezni negativen bris.

Podobno je bilo pri prvookuženem bolniku v Novem mestu. Ta je imel predhodno tri negativne teste za okužbo s koronavirusom, a so pozneje potrdili okužbo. Bolnika so premestili na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, zaposlene pa testirali in izločili iz delovnega procesa.

Prepoved obiskov v domu v Ilirski Bistrici

Dom starejših občanov Ilirska Bistrica zaradi naraščajočega števila okuženih z novim koronavirusom na območju Ilirske Bistrice z današnjim dnem prepoveduje obiske v domu. Prepoved velja do preklica. Izjeme so sicer obiski zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja stanovalca v dogovoru s službo zdravstvene nege in oskrbe.

Kot so na svoji Facebook strani pojasnili v domu, je mogoče informacije o počutju stanovalcev dobiti na telefonski številki 05 714 08 00, kjer bo klicatelja telefonist vezal na posamezno oddelčno medicinsko sestro. Na telefonski številki 05 714 08 30 se bo oglasila telefonska tajnica, ki bo dala nadaljnje informacije za komunikacijo s stanovalcem. Na domu pri tem prosijo, da počakate na prevezavo klica.

Skupnost socialnih zavodov bo odločitev sprejela v ponedeljek

Skupnost socialnih zavodov bi morala opolnoči uradno izstopiti iz delovne skupine pri ministrstvu za delo, ki se ukvarja z načrtovanjem obvladovanja okužbe v domovih za starejše, je poročala TV Slovenija. Odločitev je preložila na ponedeljek.

Stanovalce s covidom-19 je treba takoj popolnoma osamiti in tako zaščititi druge starostnike, vztrajajo v Skupnosti socialnih zavodov. Predlagajo tako imenovane zunanje covidske enote, vsaka regija bi imela svojo, v njej pa bi bilo dovolj zdravstvenega kadra. A so njihovi predlogi, pravijo, naleteli na gluha ušesa.

Na ministrstvih za delo in zdravje še vedno iščejo dodatne rešitve. Tako se pogovarjajo o tem, da bi za okužene stanovalce zagotovili mobilne enote. Poleg tega morajo štiri bolnišnice vzpostaviti negovalne oddelke, ljubljanski UKC je za starostnike iz osrednje Slovenije pripravil 37 postelj za prvih 72 ur. To ni dovolj, opozarjajo v Skupnosti, saj bodo domovi imeli po treh dneh še vedno prostorske in kadrovske težave.

Domovi v iskanju rešitev glede covida-19

ZZZS poziva izvajalce zdravstvene dejavnosti k večji odzivnosti na telefonske klice

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo po javnem pismu sindikata upokojencev glede nedostopnosti izvajalcev zdravstvene dejavnosti po telefonu nemudoma izvajalce pisno pozval, naj z ustreznimi organizacijskimi ukrepi omogočijo večjo odzivnost na telefonske klice. Tudi na zavodu načrtujejo nadgradnjo klicnih centrov.

Sindikat upokojencev Slovenije je v sredo v javnem pismu opozoril, da imajo ljudje velike težave z naročanjem tako pri osebnih zdravnikih kot pri specialistih. Telefonske linije so zasedene ali telefoni zvonijo v prazno, do osebnega stika z zdravniki pa ne morejo zaradi protikoronskih ukrepov.

Kot so zapisali v odzivu, bo ZZZS izvajalce pozval k večji odzivnosti in tudi k spoštovanju pravilnika o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah, ki ga je minister za zdravje sprejel na podlagi zakona o pacientovih pravicah.