Pod kakšnimi pogoji bo osamitev trajala le sedem dni?

S ponedeljkom se bo obdobje osamitve po okužbi z novim koronavirusom skrajšalo z desetih na sedem dni. "S pragmatičnim pristopom skrajševanja trajanja izolacij in karanten se prilagajamo želji po ohranjanju delovanja družbe, ob čemer se seveda zavedamo dodatnega tveganja za prenos okužbe med ljudmi," je na novinarski konferenci pojasnil Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana.

Skrajševanje časa osamitve ne bo mogoče za ljudi, ki spadajo v skupine z oslabljenim imunskim sistemom, bolnike in tiste s hujšim potekom bolezni, ki zahteva hospitalizacijo. Da bo skrajševanje osamitve čim varnejše, morata biti po pojasnilih Janeza Tomažiča izpolnjena dva pogoja in en pomemben zahtevek.

Prvi pogoj je, da mora biti 24 ur pred končano izolacijo posameznik brez vročine (če vročino znižuje z zdravili, pogoj ni izpolnjen) in brez drugih pomembnih težav. Če ima okuženi vročino ali druge težave, se trajanje osamitve po posvetu z izbranim zdravnikom ustrezno podaljša.

Drugi pogoj za skrajšanje je, da oseba sedmi dan po napotitvi v izolacijo pri pooblaščenem izvajalcu opravi hitri antigenski test, izvid pa je negativen. "Če je test pozitiven, se oseba vrne v izolacijo in lahko test ponovi naslednji dan oz. vse do desetega dne. Po tem se izolacija prekine brez opravljanja testa," je pojasnil Tomažič.

"Pomemben zahtevek pa je, da se mora oseba po skrajšanju izolacije v naslednjih treh dneh čim bolj izogibati stikom z drugimi ljudmi, če to ni nujno potrebno, predvsem s skupino ranljivejših, in da pravilno uporablja zaščitno kirurško ali FFP2-masko," je poudaril Tomažič.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na testirnih mestih predvidoma posebni termini za tiste, ki bodo želeli skrajšati osamitev

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je napovedala, da že potekajo pogovori z izvajalci testiranj o posebnih terminih za posameznike, ki bodo na testiranje prihajali zato, da bi skrajšali osamitev. "Predlog je, da se to izvede na koncu delovnega dneva v zadnji uri ali dveh. Logistiko bosta opredelila ministrstvo in svetovalna skupina," je pojasnila.

V skladu z uredbo EU-ja je izdaja QR-kode za prebolevnika mogoča z 11. dnem po pozitivnem PCR-testu, zato tisti, ki bodo osamitev prekinili po sedmih dneh, do izteka desetega dne ne bodo imeli veljavne QR-kode. Tisti, ki so cepljeni, lahko po koncu izolacije še naprej uporabljajo veljavno QR-kodo na podlagi cepljenja.

Za začetek osamitve se pri človeku, ki nima simptomov okužbe, šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR-testiranja. Pri bolnikih, ki imajo izražene klinične znake okužbe in je okužba nato potrjena tudi s PCR-testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi.

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Kako dolgo je posameznik kužen pri omikronu?

Janez Tomažič je sicer v Odmevih odgovarjal tudi na vprašanje, kako dolgo je posameznik pri omikronu kužen: "Za zdaj natančno tega še ne vemo, še največ vemo iz prejšnjih sevov, še najbolj iz časov prvega, vuhanskega seva, da je človek najbolj kužen od dan do dva, preden zbolimo, in dva do tri po tem. Virus je živ pri osebah, ki blago do zmerno hudo zbolijo, nekje do 10 dni, ampak vemo iz veliko raziskav, da po šestih dneh teh prenosov praktično ni več."

"Kako je z omikronom, pa za zdaj še ne vemo dobro, ker je obdobje prekratko, da bi imeli zanesljive podatke," je poudaril.

Smo že v endemski fazi? Tomažič meni, da še ne: "Za zdaj moramo biti še zelo previdni."

Glede na to, da se stanje v bolnišnicah ne slabša, se pojavljajo tudi ugibanja, ali se epidemija vendarle končuje. Smo torej že prestali najhujše, je Tomažiča vprašala Rosvita Pesek: "Verjetno še ne, ker ... vsi valovi se najprej zgodijo pri mlajši populaciji in potem zaidejo v starejšo. Še vedno vemo, da je kar nekaj nepocepljenih, neprebolelih, tudi obdobje od cepljenja ali prebolelosti je pri nekaterih že dolgo, pa tudi vemo, da za omikronom zbolevajo tudi tisti, ki so cepljeni ali preboleli."

Čeprav nekateri že razmišljajo, da je virus postal tako nenevaren kot sezonskih respiratorni virusi ali virus gripe, Tomažič ocenjuje, da za zdaj še ni tako: "V intenzivni enoti imamo bolnika, ki je star 57 let, ki nima pridruženih bolezni in je na umetnem predihavanju. Skratka, vseh nevarnosti omikrona še ne vemo. Morda res gremo v endemsko fazo, ampak za zdaj moramo biti še zelo previdni."

Kakšna je razlika med izolacijo in karanteno?

Izolacija je ukrep ali postopek za posameznika, ki zboli za covidom-19 oziroma je pozitiven na testiranju. Za izolacijo bolnik dobi bolniški status, ki ga izda njegov osebni zdravnik, ki tudi določa potek izolacije.

Karantena pa je ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visokotveganem stiku in za katero ni nujno, da je že okužena. Karantena je v domeni epidemiologov, ki ukrep uporabljajo za prekinitev verige prenosa okužb. Za karanteno posameznik dobi odločbo, ki jo natisne na eUpravi. Vse informacije posameznik dobi z elektronsko pošto, v kateri je navedena povezava do obrazca.

V četrtek 9858 okužb, umrlo 12 bolnikov s covidom-19

V četrtek je bilo ob 14.714 PCR-testih, ki so potrdili 9858 okužb, opravljenih tudi 90.859 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 96.481 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa znaša 8489. Število aktivnih primerov okužb se je v četrtek v primerjavi z dnevom prej povišalo za 5771, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je višje za 421. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 4566, kar je 276 več kot dan prej. Največje dnevno število potrjenih okužb je NIJZ sicer odkril v torek, in sicer 12.286.

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 599 bolnikov, 144 jih potrebuje intenzivno nego. Število hospitaliziranih bolnikov s covidom se je tako v primerjavi z dnevom pred tem povečalo za 19, na intenzivnih covidnih oddelkih pa zdravijo šest bolnikov manj. Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 14 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 30 let.

V četrtek je umrlo 12 bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.258.987 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.206.062.

Osamitev bo od ponedeljka mogoče skrajšati s hitrim testom

V Mariboru odprli dodatno točko za PCR-testiranje

Zaradi vse večjih potreb so v Mariboru odprli dodatno lokacijo za testiranje na novi koronavirus po metodi PCR. To testiranje, ki ga izvaja Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, tako od četrtka poteka ne le na že dlje časa uveljavljeni točki na Cesti proletarskih brigad, ampak tudi v Jezdarski ulici.

Testiranje je na voljo za tiste, ki jih je na to napotil izbrani osebni zdravnik, ali tiste, ki imajo predhodno potrjen pozitiven hitri antigenski test.

Za odvzem brisa v primeru pozitivnega hitrega testa se je treba obvezno predhodno naročiti prek spletne aplikacije ali telefona. Ob opravljanju PCR-testa je treba predložiti potrdilo izvajalca o pozitivnem hitrem antigenskem testu ali pozitivno testirno ploščico. Zaradi povečanega obsega naročil se na testiranje lahko čaka tudi več kot 24 ur, so sporočili iz zdravstvenega doma.

UKC Maribor: Naraščanje števila bolnikov

V zadnjih dneh narašča število bolnikov s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Trenutno je hospitaliziranih 109 covidnih bolnikov, od tega jih je 28 na intenzivnem zdravljenju. Povprečna starost bolnikov na akutnem covidnem oddelku je malo več kot 71 let, na covidnem intenzivnem oddelku pa skoraj 66 let, so sporočili.

Naraščanje števila okužb se odraža tudi na drugih področjih javnega življenja. Zaradi bolniških odsotnosti zaposlenih je danes začasno zaprl vrata za obiskovalce mariborski Akvarij – terarij, Mariborska knjižnica pa je ta teden prešla na skrajšani odpiralni čas.

Zaradi kadrovskih težav je začasno krajevne urade v Dupleku, Hočah, Miklavžu in Račah zaprla mariborska upravna enota, v kateri je po besedah v. d. načelnika Roberta Pungerla trenutno na bolniškem dopustu ali v karanteni okoli petina od skupaj 139 zaposlenih.

Kljub trenutnim epidemičnim razmeram v državi pa za zdaj večjega kadrovskega osipa zaradi okužb oziroma bolezni ne zaznavajo na mariborski mestni občini. Kot so pojasnili za STA, 18 zaposlenih po kratkotrajnem sklepu začasno dela od doma, dvema je bil izdan sklep o odsotnosti zaradi varstva otrok, približno 90 pa jih od doma dela že dalj časa.

Od srede nov protokol PCR-testiranja

Nova pravila, ki veljajo od srede, torej PCR-test zgolj za pozitivne na hitrem testu in ranljive skupine, so namenjena zagotavljanju vzdržnih razmer v laboratorijih. Toda na Nacionalnem laboratoriju za okolje in hrano (NLZOH) večjega upada v prejetih vzorcih še niso zaznali, zato del vzorcev (nekaj tisoč) že pošiljajo v Nemčijo, podjetju Eurofins. Rezultate prejmejo naslednji dan.

Sorodna novica Plačljiv PCR-test še na voljo, a na rezultate se čaka precej dlje

Točke za jemanje brisov so medtem še vedno izjemno obremenjene, zlasti v Stanežičah, na nedavni poziv ministra za zdravje Zdravstvenemu domu Ljubljana, naj organizira vsaj dve takšni testirani mesti, pa so iz zdravstvenega doma včeraj, da brezglavo predlagati kaj takšnega ob že tako veliki kadrovski stiski kaže na popoln absurd in nepoznavanje razmer, je za Radio Prvi poročala Alenka Terlep.

Odgovor kaže na precej napete odnose med ljubljanskim zdravstvenim domom in ministrom, ki mu očitajo zavajanje, na ministrstvu pa so se odzvali, da obremenitve primarnega zdravstva razumejo in se trudijo pomagati po najboljših močeh. Zdravstvenemu domu so včeraj ponudili pomoč pri zagotavljanju zadostnih zmogljivosti, tudi sicer Janez Poklukar poudarja: "Vsi zaposleni tako na primarni ravni kot vsi drugi izvajalci se maksimalno trudijo, da zagotovijo vsem ta test. Še enkrat moja iskrena zahvala vsem izvajalcem kot tudi vsem državljanom, ki v teh dneh razumejo situacijo in pomagajo, da bomo skupaj zmogli."

Ljubljanski župan Zoran Janković je vladi je predlagal, da naj vzpostavi dodatno točko, tako kot je ponudil obrambni minister – v vojašnici Edvarda Peperka, ki ima enostaven dostop z obvoznice.

Na MORS-u bili pripravljeni odstopiti telovadnico, a ministrstvo opozarja, da zanjo ni dovolj kadra

Kot je poročala Televizija Slovenija, je ministrstvo za zdravje res zaprosilo ministrstvo za obrambo za dodaten prostor za opravljanje PCR-testov. Na MORS-u naj bi bili pripravljeni odstopiti telovadnico, vendar pa so ministrstvo za zdravje opozorili, da nimajo dovolj kadra, ki bi lahko pomagal pri izvajanju testiranja. Ministrstvo za zdravje naj tako odpiranju nove testirne točke v Ljubljani ne bi bilo naklonjeno, na razbremenitev računajo predvsem s pomočjo koncesionarjev, ki opravljajo PCR-teste.

Napeti odnosi med ZD-jem Ljubljana in ministrstvom zaradi testirnih točk
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji