Skoraj zagotovo se bodo prihodnji teden zaprle nekatere trgovine, gostinski lokali. Izjeme naj bi bile lekarne in določene storitvene dejavnosti. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Skoraj zagotovo se bodo prihodnji teden zaprle nekatere trgovine, gostinski lokali. Izjeme naj bi bile lekarne in določene storitvene dejavnosti. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Med predlogi strokovne svetovalne skupine ministrstva za zdravje naj bi bila tudi omejitev gibanja v okolici doma z izjemami odhoda v službo, obiska živilske trgovine, zdravnika ali lekarne.

Neuradno del vlade ni naklonjen popolnemu zaprtju, tudi zaradi gospodarske škode. Skoraj zagotovo se bodo prihodnji teden zaprle nekatere trgovine, gostinski lokali. Izjeme naj bi bile lekarne in določene storitvene dejavnosti. Še naprej pa naj bi delovali proizvodni obrati, sta za Odmeve poročala Nejc Furlan in Boštjan Veselič Golob. Končno odločitev bo vlada, kot je znano, sprejela v nedeljo.

V slovenskih bolnišnicah se medtem zaradi covida-19 zdravi 500 bolnikov, 108 jih potrebuje intenzivno nego. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 895.

Bo v Sloveniji v prvih dneh aprila znova ugasnilo javno življenje?

V treh regijah omejitev gibanja, policijska ura dve uri krajša

V treh regijah (obalno-kraški, goriški in koroški), ki so glede na epidemično stanje obarvane rdeče, že velja omejitev gibanja na regijo. Policijska ura po vsej državi traja od 22. do 5. ure. Vstop v Slovenijo pa je mogoč le z negativnim PCR-testom.

Odlok o omejitvi gibanja, ki ga je vlada sprejela v sredo, določa tudi izjeme, ko posameznik lahko prehaja med rdečimi in drugimi regijami.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pri prehajanju pa mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme, in lastnoročno podpisano izjavo.

Čeprav v odloku ni izrecno navedeno, med izjeme za prehod meja rdečih regij spadajo tudi šolarji, ki se vozijo iz rdeče obarvanih regij v izobraževalne ustanove v druge regije.

Sorodna novica Logar: V nasprotju s prejšnjimi valovi se nam zelo hitro polnijo intenzivne postelje

"Ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja je gibanje med drugim dovoljeno za prihod na delo, odhod z dela in izvajanje delovnih nalog. Ta izjema se uporablja tudi za šolarje," so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Čeprav so se tri regije obarvale rdeče, pa razen prehajanja drugih omejitev ni, tako ponekod ostajajo odprte tudi terase gostinskih lokalov, saj si želi vlada zasledovati učinke ukrepov, ki jih uvede, je v četrtek pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Vstop v Slovenijo je mogoč le z negativnim PCR-testom, ki tudi edini velja za prekinitev karantene, dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju pa za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa.

Pri zbiranju oz. druženju, prireditvah in shodih vlada ni sprejela nobenih sprememb. V vseh regijah je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, prav tako so dovoljene prireditve in shodi do deset ljudi.

S spremembami odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa velja omejitev števila oseb, ki kolektivno uresničujejo pravico do verske svobode na prostem, in sicer na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov, ali več udeležencev, če gre za člane istega gospodinjstva.

Kako zajeziti tretji val epidemije?