V povezavi z živili so nevarnejši gastrointestinalni virusi, covid-19 pa je bolezen dihal. Foto: Pixabay
V povezavi z živili so nevarnejši gastrointestinalni virusi, covid-19 pa je bolezen dihal. Foto: Pixabay

Ob tem, ko so se v času epidemije covida-19 številni nosilci živilskih dejavnosti v trgovini in gostinstvu prilagodili oziroma preoblikovali za dostavo hrane in osebni prevzem, pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da je covid-19 bolezen dihal in da za zdaj ni dokazov, da bi se lahko okužba z novim koronavirusom širila s hrano ali embalažo.

"Če bi okužena oseba zakašljala v naš krožnik in bi to onesnaženo hrano zatem zaužili, bi želodčna kislina virus razgradila in zato ne bi bil več nevaren za naše zdravje. V povezavi z živili so mnogo nevarnejši gastrointestinalni virusi – norovirusi in hepatitis A, zaradi katerih zbolimo po zaužitju onesnažene hrane," so dodali na NIJZ-ju.

Pri covidu-19 največje nevarnosti ne predstavljata hrana in embalaža, resnično nevarnost predstavlja neupoštevanje varne medsebojne razdalje. Mnogo varnejše je naročanje hrane na dom kot obisk trgovin, kjer se srečujemo z večjim številom ljudi, med katerimi so lahko tudi prenašalci novega koronavirusa, so opozorili na NIJZ-ju.

So pa dodali, da kadar govorimo o varnosti hrane, ničelno tveganje ne obstaja in nam popolne varnosti ne more zagotoviti nihče.

Minister Gantar pred prazniki poziva k spoštovanju ukrepov

Minister za zdravje Tomaž Gantar je znova opozoril, da naše zdravstvo in preobremenjeni zdravstveni delavci delujejo na robu zmogljivosti, in dodal, da nas zelo tanka meja loči od roba prepada. "Korak čez lahko predstavljajo bližajoči se prazniki, po drugi strani pa imamo na razpolago še (zelo) malo časa, da stopimo korak nazaj in se na ta način izognemo katastrofi. Izbira je v naših rokah. Sami odločamo, kako bomo preživeli bližajoče se praznike in obdobje, ko bo na razpolago ustrezno cepivo," je državljanom Slovenije v predprazničnem nagovoru, ki si ga v celoti lahko preberete tukaj, sporočil minister.

Nič več alkohola na prevzemnih mestih
Začenjajo obvezno testiranje zaposlenih v DSO-jih

1039 okužb, 44 smrti

Vlada na je Twitterju v nedeljo dopoldne sprva sporočila, da je bilo v soboto potrjenih 1039 novih okužb s koronavirusom, popoldne so objavo popravili - potrjenih je bilo 1030 okužb. Opravljenih je bilo 3744 testov. Boj s covidom-19 je izgubilo 44 ljudi.

Iz bolnišnic so odpustili 51 ljudi, bolnišnično zdravljenje sta potrebovala 1302 bolnika, kar je 30 ljudi več kot v petek. 197 jih je bilo na intenzivni negi, kar je dva manj kot v petek.

Delež pozitivnih izvidov testov je bil v soboto višji kot v petek, ko je znašal 25,7 odstotka.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V soboto so v Sloveniji največ okužb z novim koronavirusom potrdili pri občanih Mestne občine Maribor, in sicer sto. V tej občini je trenutno 1290 aktivno okuženih. Občina z najvišjim deležem okuženih ostaja Kobilje na vzhodu Slovenije, ki ima sicer le 19 aktivno okuženih, a ti predstavljajo skoraj 3,5-odstotni delež občanov.

Skupno so v Sloveniji doslej opravili 555.886 testov in potrdili 85.805 okužb. Umrlo je 1744 bolnikov s covidom-19. Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 20.481 aktivnih primerov okužbe.

Od ponedeljka je za vse zaposlene v zdravstvenih domovih, bolnišnicah in domovih za starejše obvezno redno tedensko testiranje na novi koronavirus. V nekaterih domovih za starejše se bojijo, da testiranja ne bodo mogli opravljati sami, ampak bodo morali za to najeti zunanje izvajalce. Stroške testiranja bo domovom povrnila država.

Stroške testiranja bo domovom povrnila država