"Ne pristajamo na dejstvo, da zaradi neselektivne zamrznitve plač tudi dobro delo ni bolje plačano," je v sporočilu za javnost zapisalo delovno predsedstvo Fidesa. Foto: MMC RTV SLO

V Fidesu tako predlagajo varovalko, da lahko zdravnik oz. zobozdravnik odkloni vpisovanje novih bolnikov, če preseže standard, ki mora biti enoten za celo državo.

Fides: Problematika ni rešena
V Fidesu so napovedali objavo zdravniških standardov in normativov, in sicer kot prilogo v januarski številki glasila ISIS. Po objavi bodo zdravniške organizacije v okviru koordinacije vodile stalne dejavnosti, da se zdravniški standardi uveljavijo tudi v praksi, so sklenili delegati na petkovi letni konferenci, kjer so glavnemu odboru naložili tudi, naj dejavno spremlja dogajanja v zvezi s predvideno zdravstveno reformo.

Problematika vrednotenja dela zdravnikov in zobozdravnikov na primarni ravni z uveljavljanjem t. i. referenčnih ambulant ni rešena, ugotavljajo v Fidesu. Tako se bodo zavzemali za ustreznejše vrednotenje dela in delovnih razmer na primarni ravni, delo pa bo tako postalo privlačnejše, so danes sporočili iz sindikata.

"Plačni sistem mora postati fleksibilnejši"
V Fidesu menijo tudi, da je treba nemudoma pristopiti k spremembi plačnega sistema, ki mora postati fleksibilnejši. "Ne strinjamo se s tem, da zaradi neselektivne zamrznitve plač tudi dobro delo ni bolje plačano," je v sporočilu za javnost zapisalo delovno predsedstvo Fidesa.

V zvezi s predvidenimi ukrepi varčevanja v javnem sektorju delegati zahtevajo, da se najprej poiščejo rezerve v tistih delih javnega sektorja, kjer se jih do zdaj še ni. Ob tem so omenili javna naročila, prelivanje javnega denarja v zasebne žepe, "pretirano in neracionalno" zaposlovanju v javnem sektorju ter "slabo premišljene in nedorečene" naložbe.