Seznam epidemiološko (ne)varnih držav se spreminja. Foto: EPA
Seznam epidemiološko (ne)varnih držav se spreminja. Foto: EPA

Po seznanitvi z oceno epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je vlada odločila, da se na seznam epidemiološko varnih držav (oziroma t. i zeleni seznam) ponovno uvrstita Francija in Češka, razen administrativne enote moravsko-šlezijske, kar pomeni, da ta del češke države ostaja na rumenem seznamu.

Sorodna novica Čeprav bo Hrvaška od sobote na rumenem seznamu, Slovencem ni treba domov

Iz držav ali administrativnih enot držav na rumenem seznamu lahko brez karantene v Slovenijo vstopijo državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihajajo iz držav članic EU-ja oziroma schengenskega območja, če predložijo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bili v času bivanja, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila.

Na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav, od koder se v Slovenijo lahko vstopi brez 14-dnevne karantene, bo tako od torka 23 držav: Madžarska, Avstrija, Ciper, Češka (brez Moravsko-šlezijske administrativne enote), Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Danska, Irska, Malta, Španija, Belgija, Nizozemska in Francija.

Na rdečem seznamu (seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko) ni sprememb.

PRAVILA ZA PREHAJANJE SLOVENSKE MEJE
Foto: gov.si
Foto: gov.si

Zvečer pred člani vlade tudi dopolnjen državni načrt

Vlada se bo sicer zvečer seznanila tudi s kršitvami in nadzorom karantenskih odločb, prav tako pa bodo v razširjeni sestavi razpravljali o državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu nalezljive bolezni, ki so ga po prvem valu epidemije dopolnili.