Jeseni bo recept na papirju v vseh lekarnah zamenjal elektronski recept. Foto: MMC RTV SLO
Jeseni bo recept na papirju v vseh lekarnah zamenjal elektronski recept. Foto: MMC RTV SLO

Tako se bo začel eRecept uporabljati pri vseh zdravnikih na primarni ravni, medtem ko zdaj to informacijsko rešitev uporabljajo na okrog 25 lokacijah. S tem bodo zdravniki prešli na predpisovanje zdravil le v elektronski obliki.

Vmesno obdobje
Od začetka leta, ko so pri večini zdravstvenih izvajalcev namestili programsko opremo, ki omogoča uporabo eRecepta, namreč teče vmesno obdobje, v katerem so zdravniki dvojno izdajali recepte.

Brez zapletov ne gre
To pomeni, da so bolniki dobili predpisana zdravila natisnjena na obstoječem obrazcu, hkrati pa so zdravniki pošiljali recepte v lekarne po elektronski poti. Na ministrstvu so na začetku leta predvidevali, da bo prehodno obdobje trajalo okoli tri mesece, a se je očitno zapletlo pri implementaciji rešitve, tako da bo le elektronsko predpisovanje zdravil steklo šele na začetku jeseni.

Boljša učinkovitost
Sistem elektronskega recepta bo po navedbah ministrstva prinesel boljšo učinkovitost in večjo preglednost predpisovanja receptov. Poleg tega bodo imeli zdravniki na voljo vpogled v vsa predpisana in izdana zdravila. Aplikacija bo omogočala tudi enotni servis za interakcije med zdravili. Tako bodo lahko zdravniki in lekarniški farmacevti lažje ugotovili morebitna neskladja med zdravili.

Do konca poletja bo po napovedih ministrstva pilotno začel delovati tudi projekt eNaročanje. Na začetku bo poskusno deloval med novomeškim zdravstvenim domom in tamkajšnjo bolnišnico.

TeleKap: oddaljena obravnava bolnikov s simptomi možganske kapi
V okviru eZdravja na ministrstvu načrtujejo tudi projekt TeleKap, ki bo omogočal oddaljeno obravnavo bolnikov s simptomi možganske kapi. Pri tem so že uspešno izdelali in implementirali informacijsko rešitev za podporo diagnosticiranju in obravnavanju možganske kapi na daljavo.
Prav tako so že dobavili in namestili strojno opremo, tako na centralni točki kot tudi v desetih bolnišnicah. V teh bolnišnicah so tudi izvedli delavnice, na katerih so se uporabniki usposobili za uporabo te informacijske rešitve.

Zdravniški posvet prek videokonference
S pomočjo TeleKapi, ki sovpada z ustanavljanjem nove mreže urgentnih centrov v Sloveniji, se bodo lahko zdravniki v regionalnih bolnišnicah prek videokonference posvetovali z vaskularnimi nevrologi, ki bodo nenehno na razpolago v republiškem centru TeleKapi. S tem bodo bolnikom po vsej Sloveniji zagotovili takojšnje aktivno zdravljenje.

Konkurenčni dialog s ponudniki konec avgusta
Prek teleradiološkega omrežja bodo lahko zdravniki v različnih bolnišnicah izmenjavali tudi radiološko diagnostiko v okviru projekta arhiviranja rezultatov slikovne diagnostike (PACS) v oblaku. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da bo konec avgusta organiziran prvi krog konkurenčnega dialoga s ponudniki, ki lahko sodelujejo v projektu.

V zdravstveno omrežje se je v okviru eZdravja do zdaj povezalo 124 izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Preostali, to so manjši izvajalci zdravstvene dejavnosti, pa se za uporabo aplikacij povezujejo prek vstopne točke za varen dostop.

15,3 milijona za e-zdravje
V okviru eZdravja je bilo do zdaj porabljenih 15,3 milijona evrov. Od tega so iz EU-sredstev dobili 13,5 milijona, preostanek pa so zagotovili v državnem proračunu.