Take gneče v barih v Zagrebu ne bo še zlepa. Foto: BoBo
Take gneče v barih v Zagrebu ne bo še zlepa. Foto: BoBo

V gledališča in kinodvorane bodo obiskovalci lahko vstopili posamezno ob medsebojni razdalji najmanj 1,5 metra, pri čemer bodo morali prvi obiskovalci zasesti od vhoda najbolj oddaljene sedeže. Pri izhodu pa bodo morali prvi oditi tisti, ki so zadnji vstopili v dvorano, je na svoji spletni strani objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Priporočili so, da je treba natančno označiti sedeže, ki so na razdalji 1,5 metra, in v skladu s tem omejiti število obiskovalcev. V nekaterih kinodvoranah so izračunali, da bo lahko zaseden vsak tretji sedež v vsaki drugi vrsti. V nakupovalnih središčih kinodvorane ostajajo zaprte.

Iz HZJZ-ja so priporočili organizatorjem, naj umetniške izvedbe, kulturne programe in manifestacije organizirajo na prostem, če za to obstaja možnost, prizadevanja so usmerjena tudi v organizacijo kina drive-in.

Od danes bodo obiske omogočili varovancem v domovih za starejše ob strogih epidemioloških ukrepih, ki predvidevajo obvezno uporabo zdravstvene zaščitne opreme, med dvema obiskoma pa bo moral biti 15-minutni premor. V šole so se lahko danes vrnili dijaki srednjih strokovnih šol zaradi praktičnih vaj, ki so ključne za končanje njihove srednješolske izobrazbe.

Tudi na bazenih 1,5 metra razdalje

Z današnjim dnem bodo na svoje znova prišli ljubitelji zabave v bazenih, ki bodo začeli obratovati ob okrepljenih higienskih ukrepih. Obiskovalci morajo med kopanjem ohraniti fizično razdaljo 1,5 metra. Od ohranjanja medsebojne razdalje je odvisno tudi število ljudi, ki lahko vstopijo v bazenske prostore in so lahko tam sočasno. Pred vstopom bodo tudi evidentirali vsakega posameznega obiskovalca.

Hrvaški štab civilne zaščite je v nedeljo tudi odločil, da bodo od danes znova zaplule ladje v rednem domačem prometu kot tudi nekatere ladijske linije v mednarodnem prometu, npr. je Zadar-Ancona.