Za zdravila je treba doplačati med 1,7 do 65 evrov. Foto: Pixabay
Za zdravila je treba doplačati med 1,7 do 65 evrov. Foto: Pixabay

Zdravila proti strjevanju krvi (gre za Pfizerjev fragmin, Sanofijev clexane in fraxiparine podjetja Aspen Pharma) bolniki potrebujejo denimo po operaciji kolka po odpustu iz bolnišnice od štiri do osem tednov vsak dan, odvisno od nevarnosti zapletov. Zdravilo je v obliki injekcij, ki se dajejo pod kožo, bolniki si jih doma lahko dajejo sami.

Odločitev, da jih razvrsti v terapevtsko skupino, je zavod sprejel tokrat zato, ker so cene teh treh različnih zdravil zelo različne, pravi Jurij Fürst: "Ti proizvajalci – gre za tri zdravila so doslej dajali v bolnišnicah, ker se velik delež teh zdravil porabi v bolnišnicah, visoke popuste, na recepte, ker se običajno to zdravljenje po končani hospitalizaciji nadaljuje, so pa te cene ves čas ostajale zelo visoke."

Doslej je zavod skupaj z prostovoljnim dopolnilnim zavarovanjem ceno zdravila na recept kril v celoti, razvrstitev v terapevtsko skupino pa pomeni, da bo moral bolnik za recept doplačati iz žepa, in sicer od 1,7 evra do kar 65 evrov, odvisno od jakosti zdravila. Najdražje je zdravilo fraxiparine podjetja Aspen Pharma. Velika večina doplačil se sicer sčasoma zmanjša. "Upam, da bo farmacevtska firma, proizvajalec tega zdravila, ta doplačila umaknila. Ker bo promet padel na ničlo. Nihče ne bo dolgoročno teh doplačil trpel," pravi Fürst.

Zdravnik mora sicer bolnika ob predpisu recepta obvestiti o doplačilu, če bolnik tega ne želi, mu lahko predpiše zdravilo brez doplačila. Ta zdravila v vrednosti 6,5 milijona evrov je lani prejelo 43 tisoč bolnikov.