Pljučnica najbolj ogroža otroke na ruralnih območjih. Foto: EPA
Pljučnica najbolj ogroža otroke na ruralnih območjih. Foto: EPA

Pljučnica kot vzrok smrti predstavlja 15 odstotkov vseh smrti otrok, mlajših od pet let, in je usodna za dva odstotka smrti novorojenčkov, največ v revnih državah. Tema letošnjega svetovnega dneva pljučnice, ki ga zaznamujemo danes, je zato univerzalen dostop do preventive in oskrbe ob pljučnici. Najbolj ogroženi so otroci na ruralnih območjih, največje breme te bolezni med otroki pa nosijo Indija, Nigerija, Pakistan, Kongo, Etiopija, Kitajska, Angola, Indonezija, Afganistan, Kenija, Bangladeš, Sudan, Uganda, Niger in Tanzanija.

Pri preprečevanju pljučnice med otroki dokazano pripomorejo izključno dojenje v prvih šestih mesecih ter cepljenja proti pnevmokokom, proti hemofilusu influence tipa b (Hib), oslovskemu kašlju in ošpicam. V boju proti preprečevanju bolezni so zelo pomembni tudi dostop do čiste vode in sanitarij, pogosto umivanje rok z milom, dobra prehranjenost zlasti otrok v starosti od pol leta do dveh let in primerno prezračevanje prostorov.

Pljučnica predstavlja tudi veliko javnozdravstveno težavo. Če bi med letoma 2011 in 2020 v 73 najrevnejših državah zagotovili cepljenje proti Hibu in pnevmokokom, ki so leta 2008 povzročili smrt okoli 750.000 otrok, mlajših od petih let, bi to države sicer stalo okoli 51 milijard dolarjev, a bi na ta račun rešili okoli 2,9 milijona življenj in preprečili 52 milijonov primerov bolezni.