Pohodi z zelenimi baloni so se odvili po več krajih po Sloveniji (na fotografiji pohodniki na Slovenski cesti v Ljubljani). Foto: Društvo Sonček
Pohodi z zelenimi baloni so se odvili po več krajih po Sloveniji (na fotografiji pohodniki na Slovenski cesti v Ljubljani). Foto: Društvo Sonček

Cerebralna paraliza je najpogostejša telesna oviranost v otroškem obdobju. Posledice te možganske okvare so trajne. Ob jutrišnjem svetovnem dnevu cerebralne paralize so danes po nekaterih slovenskih mestih potekali simbolični pohodi z zelenimi baloni. Z njimi želijo družine in strokovni delavci opozoriti, da je treba obolelim zagotoviti enake pravice in možnosti, kot jih imajo drugi ljudje. Pohod je potekal tudi v Mariboru, kjer se je zbralo nekaj deset ljudi.

Mark in njegova družina s cerebralno paralizo živijo že 8 let. Le malokdo si zna predstavljati, kakšna odrekanja in ljubezen so potrebni. "To je nenehna nega, nenehna skrb, to so obiski pri zdravnikih, pregledi," je povedala njegova mama Jasna Furman.

"Ko bomo začeli pohod, bodo drugi spoznali, kaj je sploh cerebralna paraliza in ko bo tega dneva konec, jo morate spoštovati," pa je pristavil Mark.

Pogovor s Spomenko Valušnik iz društva Vesele nogice

Zakon o osebni asistenci

Marku družina nudi oporo, poskušajo mu pomagati tudi z alternativnimi metodami zdravljenja, ki pa so drage. Na drugi strani je zakon o osebni asistenci marsikomu življenje nekoliko olajšal. Tudi Sebastijanu, ki živi sam, pri vsakdanjih opravilih mu pomaga asistentka. "Potem greva na kakšen izlet, se druživa, skratka, imava se zelo pestro," je povedal.

Lidija Šestak Zorič, predsednica mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček: "Da si ljudje s cerebralno paralizo želijo bit del družbe, želijo živeti skupaj s svojimi sorojenci, sorodniki, prijatelji. Želijo obiskovati šole ... želijo hoditi v službe, biti ustvarjalni."

Država je sicer sprejela nekaj dobrih ukrepov pomoči. A zdaj potrebujejo stanovanja, dnevne centre, pomoč pri zaposlitvi in šolanju.

Pohodniki so se zavzeli za sprejemanje brez predsodkov. Foto: Društvo Sonček
Pohodniki so se zavzeli za sprejemanje brez predsodkov. Foto: Društvo Sonček

Za sprejemanje brez predsodkov

Kot so sporočili iz Zveze Sonček, je cilj družbenega gibanja ob svetovnem dnevu cerebralne paralize širše predstaviti to možgansko okvaro, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Vizija tega gibanja je vsakomur s cerebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti, kot jih imajo drugi ljudje. V okviru današnjega pohoda bodo organizatorji tako predstavili tudi poslanico in delili letake o cerebralni paralizi.

V zvezi so prepričani, da lahko vsak, še posebej pa vsi skupaj dosežemo, da bodo lahko ljudje s cerebralno paralizo živeli kakovostno življenje, so zapisali v sporočilu.

Pohodi so potekali v Ljubljani, Mariboru, Celju, Slovenj Gradcu in na Ptuju, v Krškem so v ta namen organizirali kostanjev piknik, v Novem mestu so postavili informativno-prodajno stojnico, v Kopru pa družabni dogodek na Titovem trgu, so še sporočili iz zveze.

Že v petek pa so v vseh centrih Sonček po Sloveniji pripravili tudi dneve odprtih vrat. Društvo Vesele nogice pa je v Ljubljani pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja pripravilo okroglo mizo z naslovom Cerebralna paraliza: tragedija ali izziv v življenju. Strokovnjaki so spregovorili o cerebralni paralizi in o problematiki, s katero se spopadajo tako stroka kot tudi osebe s cerebralno paralizo, in izpostavili primere dobrih praks, ki jih v Sloveniji zagotovo ni malo, so sporočili z društva.

Pohodi z baloni ob dnevu cerebralne paralize