Zdravje
Na seji sveta mariborskega kliničnega centra so večino časa namenili razčiščevanju zaostrenih odnosov med člani sveta in vodstvom bolnišnice. Foto: BoBo

Dodaj v

Svet UKC Maribor dvignil plače direktorjevih sodelavcev

Zaupnice predsedniku sveta Ljubu Germiču
11. januar 2018 ob 07:43,
zadnji poseg: 11. januar 2018 ob 08:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Svet zavoda UKC Maribor je na današnji seji potrdil predlog direktorja Vojka Flisa o višjih plačnih razredih njegovih najožjih sodelavcev.

Strokovna direktorica Darja Arko je tako odslej za plačni razred nižje od direktorja, torej v 59. plačnem razredu, pomočniki direktorja pa v 55.

Sicer pa je svet zavoda UKC Maribor večji del današnje seje namenil razčiščevanju zaostrenih odnosov med člani sveta in vodstvom bolnišnice, zaradi česar je predsednik sveta Ljubo Germič člane sveta in vodstvo bolnišnice pozval, naj se izrečejo o njegovi zaupnici. Razlog za to so po njegovih besedah diskreditacije in očitki o kadrovanju in podkupovanju znotraj UKC-ja, ki naj bi jih bil deležen v zadnjem času.

"Ne morem delovati kot predsednik sveta zavoda, če sem deležen anonimk, klevet, laži in marsičesa in glede nato, da to postaja sestavni del javne komunikacije, se mi je zdelo prav, da o tem spregovorim in vprašam za zaupanje člane sveta," je dejal Germič.

Kot je poročal STA, naj bi se širile govorice, da naj bi bilo njegovo zagovarjanje že dolgo načrtovane naložbe v novo analitično platformo za biokemijo na oddelku za laboratorijsko diagnostiko posledica osebnih interesov. Imel naj bi podjetje, ki se ukvarja s tem.

Germič je to odločno zanikal. "Nimam nobenega podjetja, nobene povezave s katerim koli podjetjem," je dejal. Kot je povedal, se za to naložbo zavzema, ker stroka meni, da je nujno potrebna, pa tudi sicer da ga stalno žene le interes UKC Maribor. "Stvari gredo predaleč, takšnih diskreditacij sem sit," je dejal.

Ogorčena je bila tudi članica sveta zavoda Stanislava Naterer, ki je omenila pismo z očitki na račun dela nekaterih članov sveta, ki ga je decembra 2016 takratno vodstvo kliničnega centra poslalo ministrstvu za zdravje. Maja lani naj bi sledilo še anonimno pismo, ki nekaterim članom sveta zavoda očita podkupljivost. Pričakovala je, da se bodo stvari spremenile s prihodom novega direktorja Vojka Flisa. "A pokazalo se je, da se v UKC-ju Maribor ni nič spremenilo, ne le na poslovnem področju, ampak tudi v odnosu med vodstvom in svetom zavoda," je dejala.

Tudi drugi člani sveta zavoda so izrazili željo po konstruktivnejšem sodelovanju vodstvene ekipe UKC Maribor, tega si po lastnih besedah želi tudi direktor Flis. "Sedanje vodstvo nima s poskusi diskreditacije nič. Tudi mi si želimo sodelovanja in reševanja težav," je poudaril. Naposled so se dogovorili, da poskušajo temelje za boljše odnose postaviti na neuradnem srečanju, ki naj bi ga sklicali v kratkem.

Številne nove zaposlitve
Članica sveta zavoda Barbara Tiselj pa je zahtevala seznam in obrazložitve vseh novih zaposlitev v upravno-tehničnih službah UKC Maribor v mandatu direktorja Flisa, ki je naloge prevzel lani poleti.

Med drugim je z novim letom dobila zaposlitev v nabavni službi prejšnja direktorica občinske uprave v Rušah Karin Jurše. Po poročanju časopisa Večer čaka mesto pomočnice direktorja za nabavo. Tega je do konca leta 2016 zasedal Peter Weissensteiner, ki po izredni odpovedi čaka na sodbo delovnega sodišča.

Nova v kliničnem centru je tudi pravnica Klara Mihaldinec, zaposlena kot svetovalka generalnega direktorja, svetovalec direktorja je postal tudi vodja centra za odnose z javnostmi in marketing Janez Lencl.

Člani sveta UKC Maribor so nato Germiča na mestu predsednika sveta znova soglasno podprli, vodstvu bolnišnice pa naložili, da pripravi skupni sestanek, na katerem bodo razrešili nakopičena nesoglasja, ki so iz seje v sejo vse očitnejša in zelo slabo vplivajo na skupno delo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 11.01.2018 ob 07:56
Dokler so bolnišnice v minusu gredo lahko plače vodilnih le navzdol.
mihael1
# 11.01.2018 ob 08:02
A lahko delajo kar jim paše, ne glede na plačna razmerja, itd.?

Kaj pa so rekli glede medicinskih sester in drugih? Ko jih šiša!
Ed Rush
# 11.01.2018 ob 09:05
Oranžni.. Odgovornost my ass, formalno že res, samo a je kdo že kdaj za kaj odgovarjal pri nas? Ko zajebejo grejo pač na drug položaj, odgovarjajo pa ne.
Volkosvinj
# 11.01.2018 ob 08:46
Čistilka 430€ neta
direktor 9800€ neto


Kako pa si prišel do tega podatka?
Lepo piše plačni razred direktorja 1 več od 59.- torej 60., da ti pomagam, ker imaš težave. Le-ta znaša 4.449,020 bruto(cca. 2600€ neto). A je to neka bajna plača za direktorja drugega največjega UKC v državi? Pa si poglejte plače direktorjev podjetij, ki imajo več kot 10x manj zaposlenih, več kot 1000x manj "strank" in obračajo manj kot promil denarja letno kot ta UKC...

Ne zagovarjam, samo popravljam lansiranje lažni informacij!
zdenja
# 11.01.2018 ob 09:27
Volkosvinj

Lepo piše plačni razred direktorja 1 več od 59.- torej 60., da ti pomagam, ker imaš težave. Le-ta znaša 4.449,020 bruto(cca.


Tudi to je zavajanje. Dejstvo je, da ima na plačo ogromno dodatkov, morali bi operirati z podatkom o njegovi letni plači z vsemi dodatki.
nemi
# 11.01.2018 ob 09:48
Ja ravno to, ODGOVORNOST MY ASS, toliko svinjarije kot se dogaja v zdravstvu težko najdeš kje drugje, a je bil kdo že poklican na odgovornost? O odgovornosti znajo govoriti samo, ko je govora o plačah. Ko odteka javni denar zaradi korupcije, pa: aja joj nismo vedli, bomo naslednjič bol pazili.

So ljudje, ki nimajo sramu, in takim ne bo nikoli problem vzet plačo, ki si jo ne zaslužijo.
zamudnik
# 11.01.2018 ob 09:53
A ta dva bi drugače tudi dobila primerljivo delo v Avstriji?
MatejP
# 11.01.2018 ob 08:56
Oranžni, če pa čistilka mora skrbet za svojo metlo, krpo, čistila ... za kaj pa skrbi direktor? :-))

(sarkazem off)
Gastrbajtr
# 11.01.2018 ob 10:49
Ko odteka javni denar zaradi korupcije, pa: aja joj nismo vedli, bomo naslednjič bol pazili.

Prvo drži, da niso vedli, govorijo skoz.
Drugo, da bodo naslednjič bolj pazili, pa ni rekel nikoli še nihče! :-)
mihče
# 11.01.2018 ob 11:16
Še dobr. Revčki že tako nič nimajo. Naši zdravniki bi bili radi kot uni v ameriki, miljonerji. Radi bi uničili trenutni zdravstveni sistem, da bi bil v celoti plačljiv, da bodo oni bogati ko pujski...
QUENDI
# 11.01.2018 ob 10:47
.....so mogoče razpravljali še o plačah odločilnega kadra - medicinskih in drugih tehničnh delavce.......da jih malce približajo UKC LJ........z javnim denarjem delajo kot svinja z mehom.....
Emmure
# 11.01.2018 ob 20:22
volkosvinj....ne bluzi,če pojma nimaš,samo neutemeljeni dodatki teh dveh znašajo 7694 evrov.
VanDame
# 11.01.2018 ob 09:41
"Lluka
# 11.01.2018 ob 08:27
Čistilka 430€ neta
direktor 9800€ neto

in brez čistilke, a si predstavljate kakšne svinjae bi imeli direktorji in to navkljub astronomski plači v primerjavi z njo."


A bolj trapastega oz. slovenceljskega sporočila ti ni uspelo spisati? Samo da se tolče čez ljudi, čeprav je tvoje sporočilo čista izmišljotina. V katerem plačilnem razredu je čistilka in v katerem direktor v javnem sektorju, ter koliko denarja je to, se da enostavno preveriti. To kar si ti napisal pa je čisto nabijanje na pamet.
Oranžni
# 11.01.2018 ob 08:47
Lluka, kako veliko odgovornost za svoje zaposlene nosi čistilka in kakšno direktor?
HOR
# 12.01.2018 ob 19:16
"..Svet UKC Maribor dvignil plače direktorjevih sodelavcev..."

Zakaj , oziroma na kakšni podlagi...!?
Volkosvinj
# 12.01.2018 ob 13:27
@Emmure

Pa navedi te neutemljene dodatke v znesku 7693€, sicer ti bluziš. Očitno razpolagaš s podatki o delovni dobi, dodatki na izobrazbo, vodstveni položaj, dežurstva itd.. Me resnično zanima in me popravi, če sem v zmoti...

Sicer, pa kaj boš ti pisal, imaš 11264€ mesečne neto plače v podjetju, ki služi preko za vas prilagojenih javnih naročil, denar pa skrivaš po vseh možnih davčnih oazah. Izmišljujem si, ampak s tem prikazujem kako enostavno je pisati neumnosti o nekom brez osnove...
samogledam
# 11.01.2018 ob 16:10
Kar se tiče plač v zdravstvu je res sramotno, pa imajo tako mizerne plače, da morajo fušat popoldan in pozno v noč, da si lahko privoščijo eno družinsko potovanje na Bali.
Če boste tako grdo obravnavali zdravnike, kot to počnete konstantno v medijih, boste ostali po lastni krivdi brez sposobnih strokovnjakov. Če si kdo v Sloveniji zasluži grajo in kritiko z nižjo plačo, so to nedvomno Notarji, Sodniki, Tožilci in KPK.
Lluka
# 11.01.2018 ob 08:27
Čistilka 430€ neta
direktor 9800€ neto

in brez čistilke, a si predstavljate kakšne svinjae bi imeli direktorji in to navkljub astronomski plači v primerjavi z njo.
Kazalo