Sporne tablete bodo v Franciji umaknili. Foto:
Sporne tablete bodo v Franciji umaknili. Foto:

Generalni direktor francoske agencije za varnost zdravil (ANSM) Dominique Maraninchi je pojasnil, da bodo v treh mesecih s trga umaknili vse zaloge kontracepcijskega sredstva diane 35 in generike tega zdravila.

ANSM je to odločitev sprejel zaradi zaščite pacientk, ki bi lahko bile ogrožene.

"To zdravilo ni registrirano kot kontracepcijsko sredstvo, a se ga vseeno uporablja za to. Obstajajo številne druge terapije," je poudaril Maraninchi in ob tem ženske pozval, naj terapije z diane 35 oziroma generičnim zdravilom ne prekinejo takoj in naj se obrnejo na svojega zdravnika.

Po podatkih agencije so bili v preteklih 25 letih v Franciji najmanj štirje primeri smrti, "ki jih gre pripisati venski trombozi, povezani z diane 35". Pri 125 drugih primerih pa so opazili sicer nesmrtonosne krvne strdke v venah ali arterijah.

Diane 35 so v Franciji odobrili leta 1987 kot zdravilo proti aknam, a ga pogosto predpisujejo kot peroralno kontracepcijsko sredstvo. Po ocenah ANSM-ja je to zdravilo oziroma generik v Franciji leta 2012 uporabljalo okoli 315.000 žensk.

Splošno je sicer znano, da lahko kontracepcijske tabletke povečajo tveganje za trombozo.

Diane 35 na voljo tudi v Sloveniji
Zdravilo diane 35 je na trgu v 135 državah, tudi v Sloveniji. Na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke so pojasnili, da je to zdravilo namenjeno zdravljenju bolezni, katerih vzrok je bodisi povečano nastajanje androgenov ali posebna občutljivost za te hormone.

Diane 35 zmanjšuje povečano delovanje lojnic, ki igra pomembno vlogo pri nastanku aken in seboreje, to je povečanega in bolezensko spremenjenega izločanja loja iz lojnic. Zdravljenje s tem zdravilom je indicirano tudi pri ženskah v rodni dobi, ki imajo blag hirzutizem, to je poraščenost moškega tipa, še zlasti pri rahli poraščenosti obraza.

Zaradi kombinacije dveh zdravilnih učinkovin ima diane 35 lastnost kombinirane kontracepcijske tablete, ni pa indicirano za tovrstno uporabo.

Kar zadeva morebitno ukrepanje v zvezi z diane 35, pa bo slovenska agencija sledila priporočilom Evropske agencije za zdravila in sklepom strokovnih teles na ravni EU-ja.