Zdravniki so do zdaj stavkali tako, da so oddelali le 40 ur na teden. Foto: BoBo
Zdravniki so do zdaj stavkali tako, da so oddelali le 40 ur na teden. Foto: BoBo
Stavka zdravnikov se po pogajanjih nadaljuje

Kuštrin je po koncu petkovih pogajanj povedal, da so se pripravljeni pogajati tudi ob koncu tedna in pristavil, da so znova obravnavali vseh osem stavkovnih zahtev (med drugim vprašanje nagrajevanja in možnost dviga plač nad 57. plačni razred) in podali približevalne predloge.
Ti se nanašajo na realizacijo zahtev glede nagrajevanja zdravnikov, če bi presegli standarde in normative, kar bi se po njegovih besedah lahko uredilo tudi z dodatkom, ki ga sedaj omogoča sistem plač v javnem sektorju. "Tako bi lahko zdravnike nagrajevali že takoj, ne da bi čakali na sprejem novega zakona," je dejal.

Napoved zaostritve stavke za torek tako ostaja. Po besedah Kuštrina namreč glavnemu stavkovnemu odboru sindikata danes ne morejo več ničesar ponuditi.

Načrt za črni scenarij pripravljen
Ministrica Milojka Kolar Celarc je še vedno optimistična, da do zaostritve stavke ne bo prišlo. Ima pa tudi pripravljen črni scenarij. Kakšne načrte ima v primeru črnega scenarija, ni želela razkriti.
Dodala je, da bodo "delali s polno paro tudi čez vikend, odvisni smo od izračunov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki razpolaga s konkretnimi podatki in številkami". Tako bodo lahko v ponedeljek povedali, kakšno je stališče vladne pogajalske skupine.

Težave v zdravstvu
Zdravniška stavka, ki traja dva tedna, se bo tako še zavlekla in zaostrila. Vlada je namreč že v četrtek zavrnila zahtevo sindikata, da bi zdravnike izvzeli iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, ki pa jo je Kuštrin označil le kot alternativni predlog.

Čeprav so o več točkah z vlado dosegli dogovor, pa po Kuštrinovih besedah niso dobili konkretnih rokov, kdaj bodo ti dogovori udejanjeni. "To je tako, kot če bi nam nekdo ponudil goloba na strehi, pa nam ne bi povedal, kako ga dobiti," je dejal v četrtek. Kritičen pa je bil tudi do enotnega plačnega sistema, ki je po njegovem mnenju vzrok, da je javni sektor neučinkovit.
Zaostrovanje stavke bo tako zagotovo povzročilo številne težave v zdravstvu, zlasti v tistih bolnišnicah, ki so že zdaj na robu zmogljivosti, kot npr. na Ptuju in v Slovenj Gradcu. Zaostritev stavke pomeni, da bodo zdravniki obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti in starejše od 65. let ter bolnike z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Stavka zdravnikov se po pogajanjih nadaljuje