Goljevšček je pojasnil, da je med letoma 1946 in 1990 Slovenija uvozila prek 670.000 ton azbesta. Foto: MMC RTV SLO
Goljevšček je pojasnil, da je med letoma 1946 in 1990 Slovenija uvozila prek 670.000 ton azbesta. Foto: MMC RTV SLO
EARA
Ker ta problematika ne pozna meja, se je združenje EARA (European Asbestos Risk Association), v katero se združuje tudi SABS, odločilo, da bo o težavah opozarjalo javnost s časopisom. Foto: MMC RTV SLO
Boj azbestnih bolnikov
Dan varnosti zdravja pri delu

Slovenija je največ azbesta porabila med letoma 1985 in 1990, ker je latentna doba pri teh boleznih od 30 do 40 let, največjo obolevnost ljudi pričakujejo šele čez deset let. In bolnikom se, glede na zdajšnje stanje, ne piše nič dobrega.

Goljevšček, predsednik Sindikata azbestnih bolnikov Slovenije, je namreč na posvetu o varstvu in zdravju pri delu v Novi Gorici pojasnil, da so pri nas kršene temeljne ustavne pravice azbestnih bolnikov in tudi Evropska listina o človekovih pravicah.

Pogovorov ni bilo niti z Janšo niti s Pahorjem
"Pravzaprav jim je kršena osnovna človekova pravica, pravica do sodnega varstva," je poudaril in nadaljeval, da so "tudi zaradi tega in morda s tem povezanega dela nekaterih zdravnikov v izvedenskih organih, še dodatno ogrožena številna življenja azbestnih bolnikov v Sloveniji." Po njegovh besedah tako ni razlog v sami zakonodaji, ampak pri njenem izvajanju.

Neustrezna sta namreč delo izvedenskih komisij in sodna praksa, opozarja Goljevšček, prisluhniti pa jim ne zna niti vlada. "Prav izvršna veja oblasti za razliko od zakonodajne v tem mandatu do nas še vedno goji mačehovski odnos. Pri tem se opiramo predvsem na dejstvo, da ne s prejšnjim predsednikom vlade Janezom Janšo kot tudi ne aktualnim Borutom Pahorjem ne uspemo vzpostaviti neposrednega dialoga."

Letno je azbestu izpostavljenih 23.000 delavcev
V Sloveniji letno zboli za najhujšo obliko bolezni zaradi azbesta, za mezoteliom, okrog 365 do 400 bolnikov. Pojavnost bolezni zaradi azbesta ni vezana le na določeno pokrajino, del države, trdi Goljevšček, pač pa je enakomerno porazdeljena po celotni državi. V Sloveniji je veliko število podjetij uporabljalo azbest, letno pa je bilo azbestu izpostavljenih prek 23.000 delavcev.

Ker pa se vlada ne odziva na to problematiko in opozorila sindikata, bo sindikalna zveza azbestnih bolnikov pripravila javni poziv vladi in mednarodnim organizacijam, o težavah obolelih pa so začeli širšo javnost opozarjati s svojim časopisom. Nedavno je izšla prva številka, v kateri so prispevki v slovenskem, italijanskem, nemškem, angleškem in hrvaškem jeziku.

Boj azbestnih bolnikov
Dan varnosti zdravja pri delu