"Že več kot 10 let opozarjamo na preobremenjenost in pomanjkanje izvajalcev zdravstvene nege. Ti v vse večjem številu odhajajo na delo v tujino ali celo zapuščajo poklic," so v odzivu na ministrove izjave zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije ‒ Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica ‒ Zveza).

Vedno več delavcev v zdravstveni negi odhaja na delo v tujino. Foto: BoBo

Zato se sprašujejo, v katerem vzporednem svetu živi minister za zdravje, ki se spreneveda glede nemogočih razmer v zdravstvenem sistemu in trdi, da številke kažejo, da problemov ni. Kot so zapisali, so zdravstveni timi preobremenjeni in s skrajnimi močmi vzdržujejo strokovnost. "Enostavne rešitve, ki ne bodo sistemsko reševale težav v zdravstvenem sistemu, bodo še poslabšale razmere," so prepričani. Dodali so še, da kakovostne in varne obravnave bolnikov s premalo in s preobremenjenim kadrom ne bo mogoče zagotoviti.

Ministra Fakina tudi vse od nastopa mandata prosijo za sprejem pripravljenega dokumenta Kompetence in poklicne aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, ki je osnova za nadaljnje urejanje dejavnosti zdravstvene nege in poklica ter temelj za nadaljnjo vzpostavitev kadrovskih standardov in normativov. Dokument je stroka pripravila decembra 2017 skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti, a še vedno čaka na podpis ministra, so spomnili. Na konkretna vprašanja, zakaj minister podpis odlaga, še niso prejeli odgovora.

Fakin razburil medicinske sestre

Ob tem se pridružujejo zdravnikom v pozivu k sistemskemu reševanju razmer v zdravstvenem sistemu, saj je slovensko zdravstvo v slabem stanju. "Ni več časa za sprenevedanje, skrajni čas je za resen in temeljit pristop k reševanju težav zdravstvenega sistema," je še pozvala predsednica Zbornice ‒ Zveze Monika Ažman.