Grafit opozarja na nevarnost novega koronavirusa v barakarskem naselju Nairobija. Foto: Reuters
Grafit opozarja na nevarnost novega koronavirusa v barakarskem naselju Nairobija. Foto: Reuters

"To je prelomno sodelovanje za pospešitev razvoja, proizvodnje in pravične distribucije cepiv, diagnostike in terapevtike za covid-19," je na videokonferenci dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mednarodne strokovnjake in vlade vseh držav je pozval, naj se združijo in pospešijo prizadevanje za varna in dostopna cepiva ter zdravila.

"Dosedanje izkušnje so nas naučile, da tudi takrat, kadar imamo na voljo orodja, ta niso enako dostopno vsem. Tega ne smemo dovoliti," je pozval generalni direktor.

Emmanuel Macron je bil eden izmed gostiteljev videokonference. Foto: Reuters
Emmanuel Macron je bil eden izmed gostiteljev videokonference. Foto: Reuters

Generalni direktor Združenih narodov Antonio Guterres je na videokonferenci poudaril, da gre pri boju s koronavirusom za največja prizadevanja na področju javnega zdravja v zgodovini.

Gostitelji dogodka so bili francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in Melinda Gates iz Sklada Billa in Melinde Gates.

Sodelovali so tudi svetovni voditelji, kot sta nemška kanclerka Angela Merkel in južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa.

Zbiranje sredstev bodo uradno zagnali 4. maja.

Brez odziva ZDA in Kitajske

Predstavniki Kitajske, kjer se je novi koronavirus prvič pojavil, ter predstavniki ZDA, ki so s skoraj 50.000 mrtvimi in skoraj 900.000 okuženimi trenutno najhuje prizadete v pandemiji covida-19, na konferenci niso bili prisotni.

Po svetu je pandemija covida-19 doslej zahtevala več kot 190.000 življenj, potrdili so več kot 2,7 milijona okužb z novim koronavirusom.