Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za izvajanje zakona o osebni asistenci je bilo sprva na letni ravni predvidenih 8 milijonov evrov, letos se bo ta strošek vrtel okoli 200 milijonov evrov, kar je po mnenju ministra Luke Mesca nevzdržno. Osebna asistenca ima trenutno okoli 4000 uporabnikov, zato na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pravijo, da prihaja tudi do zlorab. Da bi jih omejili, bodo tako vnovič opredelili vstopne pogoje za upravičenost.

Studio ob 17.00

Več o tem, v katero smer bo šla prenova zakonodaje o osebni asistenci in kako preprečiti zlorabe sistema ter zavarovati uporabnike, ste lahko slišali v Studiu ob 17h na Prvem programu Radia Slovenija.

Uporabnike osebne asistence – nekateri med njimi so življenjsko odvisni od pomoči asistenta – ob tem skrbi, ali ima ministrstvo res v mislih uporabnika in njegove kompleksne potrebe. "Nekdo vstopa v zelo intimen prostor osebe, ki je eksistencialno nemočna. Pomembno je izpostaviti, kakšni kriteriji so za to delo – vsak lahko pride delat oziroma, manj kot imaš izobrazbe, bolje je, ker se ne boš toliko pritoževal nad nizko plačo," je trenutno ureditev za Radio Slovenija komentirala uporabnica osebne asistence, psihoterapevtka in raziskovalka Lea Bernik.

Sorodna novica Elena Pečarič: 15-evrska urna postavka za osebno asistenco je nesprejemljiva

Bernik ob tem opozarja, da je znotraj sistema veliko zlorab in anomalij. "Skoraj celo leto sem bila brez asistenta. Potem sem sama iskala ljudi in jih plačevala. To je bilo ogromno denarja," je dejala.

Njena osebna asistentka Maja pravi, da je poklic osebnega asistenta nizko cenjen, ob tem pa problematizira tudi izobraževanja za osebne asistente. "Ni neke osebne note, kakršne koli, v teh izobraževanjih. Vse je tako mehansko," opozarja. Obe sogovornici se strinjata, da so spremembe nujne, ampak ne smejo nastati na podlagi zastarelih praks, ki so najbolj prisotne v institucionalnem varstvu.

(Kdaj) bomo odpravili slabosti ureditve osebne asistence za najtežje invalide?