Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica V polovici vzorcev angleška različica, južnoafriške in brazilske tokrat niso našli

V slovenskih bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 599 bolnikov, 129 jih potrebuje intenzivno nego. Skupaj je bilo v bolnišnice včeraj sprejetih 79 bolnikov, 56 jih je bilo odpuščenih.

V sredo je bilo opravljenih tudi 20.790 HAT-testov. Po neuradnih podatkih NIJZ-ja je trenutno aktivno okuženih več kot 13.600 prebivalcev Slovenije.

Sedemdnevno povprečje okužb je po podatkih NIJZ-ja 917, včeraj jih je bilo 889. 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev (incidenca) na ravni države znaša 646,9. Najslabše razmere so v goriški regiji, najboljše v posavski.

Sedemdnevna incidenca znaša 305,6 in tudi pri tej ima najslabše razmere goriška regija, najboljše pa so v zasavski, posavski in pomurski.

Med občinami glede na potrjene nove okužbe v sredo izstopajo Brezovica (24 okužb), Domžale (21 okužb), Kamnik (31 okužb), Celje (62 okužb), Slovenska Bistrica (29 okužb), Velenje (34 okužb), Žalec (24 okužb), Črnomelj (18 okužb), Novo mesto (31 okužb), Ribnica (22 okužb), Koper (41 okužb), Nova Gorica (23 okužb), Ljubljana (234 okužb) in Maribor (60 okužb).

Odločitev EME obravnava strokovna skupina za cepljenje

Evropska agencija za zdravila EMA je sporočila, da so neobičajni krvni strdki zelo redki stranski učinki cepiva AstraZenece, vendar koristi cepljenja pretehtajo tveganje.

Slovenski minister za zdravje Janez Poklukar je v sredo napovedal, da bo posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pozval, naj ugotovitve Evropske agencije za zdravila obravnava in poda strokovno stališče.

Slovenska strategija cepljenja trenutno določa, da se s cepivom AstraZenece cepijo prebivalci med 60. in 65. letom starosti, zagotovo pa ne mlajši od 60 let.

Krvni strdki redek stranski učinek

Premalo natančno poročilo EME

Odločitev Evropske agencije za zdravila (EMA), da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito, so pa mogoči zelo redki zapleti krvnih strdkov, je bila po mnenju profesorja ljubljanske fakultete za farmacijo Boruta Štruklja pričakovana, vendar je bil kritičen do poročila EME.

"Poročilo je bistveno premalo natančno, saj ne opredeljuje natančnih skupin oziroma posameznikov, katerim je cepivo priporočeno. To vodi do zmede znotraj EU-ja, kjer bo vsaka članica imela neko svojo strategijo, zato bo nastala navidezna zmeda, ki je po našem mnenju popolnoma nepotrebna. Prenos odgovornosti evropske agencije na državne organe, ki nadzirajo potek cepljenje, je relativno neobičajen, saj ne nazadnje sledimo osnovnim smernicam, ki jih je podala ravno omenjena agencija," je opozoril na vladni konferenci.

Stranske učinke cepiva proučili številni strokovnjaki

Štrukelj je tudi pojasnil, da je EMA poleg svojih strokovnjakov na posvet poklicala najboljše strokovnjake na področju nevrologije, epidemiologije, internistike in preostalih relevantnih zdravstvenih ved. Z njimi so pregledali vse primere na portalu Eudravigilance, ki je javno prosto dostopen in na katerem so zapisani vsi primeri omenjenih negativnih stranskih učinkov cepiva. Agencija je poleg podatkov na portalu prejela tudi druge dodatne podrobnejše podatke o primerih.

"Do 22. marca so že uporabili 25 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece in v tem času je bilo zapisanih 62 primerov krvnih strdkov v možganih in 24 v trebuhu. Do 4. 4. so te številke narasle premo sorazmerno z rastjo cepljenj, ob 35 milijonih oddanih odmerkov. Iz tega lahko rečemo, da gre za približno en primer strdkov na 250 do 300 tisoč cepljenj in za približno eno smrt na 1,4 milijona cepljenj. Še vedno govorimo o izjemno redkih primerih, vendar je povezava zdaj nekako vidna," je pojasnil in dodal: "Statistično gledano, gre za zelo varno cepivo. Ampak v Evropi šteje posameznik, ne statistika. Če se to zgodi meni, vam in vašim bližnjim, to ni vseeno." Zato bodo še naprej spremljali varnost cepiva.

V Sloveniji sicer še ni bilo zapisaneg primera krvnega strdka po cepljenju s cepivom AstraZenece. Vsi, ki so cepljeni s tem cepivom, pa naj bodo pozorni na svoje stanje po cepljenju. Če se pojavijo znaki hudih glavobolov, motenj vida, motenj krvnega tlaka, je treba poklicati pomoč, je dejal. Krvne strdke lahko namreč odpravijo.

Vlada bo morda zrahljala ukrepe

Sproščanje ukrepov

Vlada je na dopisni seji sklenila, da se v ponedeljek, 12. aprila, otroci vrnejo znova v vrtce, učenke in učenci ter dijakinje in dijaki pa v šole. "To zavezo smo vam dali pred dobrim tednom dni pred ustavitvijo javnega življenja in jo danes izpolnjujemo," je na novinarski konferenci dejala ministrica Simona Kustec.

Dodala je še: "Vračanje v vrtce ter osnovne in srednje šole bo naslednji teden potekalo na način izvedbe in organizacije pouka kot pred zaprtjem. To pomeni, da se vsi učenci vrnejo v osnovne šole, dijaki pa v srednje šole po modelu C, kar pomeni, da se v šolah po razredih tedensko izmenjujejo." Dijaški domovi bodo znova odprti že to nedeljo, ko bo začel danes sprejeti odlok tudi veljati, je še navedla.

Popoldne se bo sicer na Brdu pri Kranju z vlado sešla svetovalna skupina ministrstva za zdravje in pretresala preostale ukrepe na t. i. semaforju.

Po predlogu svetovalne skupine bi bilo v rdeči fazi omogočeno gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, in sicer individualno ali za več članov istega gospodinjstva.

Poleg tega so po neuradnih informacijah predlagali, da naj se v oranžni fazi odprejo gostinske terase po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in da maske na prostem ne bi bile več obvezne, razen če ne bi mogli ohranjati dvometrske medsebojne razdalje.

Vladi predlagajo še ustrezno nadomestilo za tiste, ki so v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom in v karanteni zaradi visokotveganega stika.

Sedemdnevno povprečje okužb na dan je sicer v torek znašalo 889, kar pomeni uvrstitev v oranžno fazo epidemije, vendar zdaj velja začasno zaprtje države.

Svetovalna skupina predlaga odprtje gostinskih vrtov v oranžni fazi. Foto: BoBo
Svetovalna skupina predlaga odprtje gostinskih vrtov v oranžni fazi. Foto: BoBo

Obvestilo NIJZ-ja in ZD-ja Ljubljana

NIJZ je starejše od 60 let obvestil, naj se prijavijo za cepljenje proti covidu-19. ZD Ljubljana pa je cepljene s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca obvestil, da bodo drugi odmerek prejeli 12 tednov od prejema prvega odmerka.

Vse osebe, ki so bile cepljene s prvim odmerkom cepiva AstraZenece, Zdravstveni dom Ljubljana obvešča, da bodo na cepljenje z drugim odmerkom vabljene po 12 tednih od prvega cepljenja oziroma skladno s strokovnimi priporočili NIJZ-ja in ministrstva za zdravje. Na cepljenje bodo vabljeni s SMS-sporočilom ali s klicem cepilnega centra ZD-ja Ljubljana na stacionarni telefon.

Poziv gostincev vladi

Sorodna novica Štrukelj: Cepivo AstraZenece je tisočkrat varnejše kot običajne kontracepcijske tablete

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na vlado, poslance DZ-ja in direktorja NIJZ-ja Milana Kreka naslovil poziv, v katerem so poudarili, da jim je dovolj zaprtja in ignorance oblasti. Pristojne sprašujejo, na podlagi katerih analiz sta stroka in politika prišli do ugotovitev, da je panoga najizrazitejša prenašalka novega koronavirusa.

"Dovolj je bilo agonije zapiranja in odpiranja teras le v posameznih regijah, dovolj je nedela, dovolj vseh različic virusa, dovolj je bilo pisanja pozivov vladi in odgovornim ministrstvom, vseh teh odločitev, ki jih ne želite ali ne znate pojasniti," so sporočili delavci, ki se želijo nemudoma vrniti na delo.

"Vse preostale panoge gospodarstva delajo ali pa se nekatere izmed njih le začasno zapirajo, glede na t. i. vladni semafor, ki pa za našo panogo nikakor ni realen! Kaj in kdo botruje odločitvi, da edino panoga gostinstva in turizma ne dela (razen izjem), pa poleg zdravstvene stroke, zahtevamo, spoštovana vlada, še vaše, politično pojasnilo," so pozvali.

24. marca so na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslali dopis, v katerem so medicinsko stroko prosili za podatek, zakaj je panoga gostinstva in turizma zaprta že osmi mesec. Odziva do zdaj niso prejeli.

Panoga gostinstva in turizma je bila zaprta tako v prvem, drugem in je tudi v tretjem valu. "In kljub nedelovanju panoge se virus še kar naprej širi, kar samo še potrjuje naša dejstva, da nikoli nismo bili izvor okužb," so navedli v sindikatu.