Foto: EPA
Foto: EPA

V slovenskih bolnišnicah je 929 covidnih bolnikov, od tega se jih 520 zdravi zaradi covida-19, 409 pa je hospitaliziranih s covidom-19. Intenzivno nego potrebuje 132 covidnih bolnikov, 113 zaradi covida-19, 19 pa jih je na intenzivni negi s covidom-19. S covidom-19 je umrlo 12 bolnikov.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Število aktivnih okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 186.537. Število aktivnih primerov okužb se je v torek v primerjavi s prejšnjim torkom zvišalo za 50.182. V primerjavi s ponedeljkom pa se je število aktivnih okužb dvignilo za 11.033.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.737, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 826. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 8851, kar je 523 več kot dan prej.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Zaostrene razmere v Pomurju

Covid-19 se v zadnjih dneh zelo hitro širi na območju občine Cankova, že v torek so tam zato razmišljali o morebitnem zaprtju šole. Že danes so se razmere tako zaostrile, da sta se tamkajšnji župan in ravnateljica odločila, da šola zapre vrata. Od jutri se bo 127 učencev šolalo na daljavo, je za TV Slovenija poročal Bojan Peček.

Prav v severovzhodnem delu države se je virus v zadnjem tednu najbolj širil – v Pomurju in pa v Podravju je bil skok najvišji. V nekaterih občinah se je število primerov okužbe povečalo tudi za 500 odstotkov. Je pa treba dodati, da v teh občinah praviloma živi malo ljudi, zato že nekaj okuženih pomeni velik delež prebivalstva. Na Hodošu, kjer imajo največji tedenski prirast, so na primer v torek potrdili le štiri primere okužbe, aktivnih imajo skupaj 14. V Ljubljani, kjer je bilo v torek največ pozitivnih izvidov – več kot dva tisoč – in je aktivno okuženih skoraj 22 tisoč prebivalcev, pa je bil tedenski prirast manjši od 10 odstotkov, je poročala TV Slovenija.

Večje število okužb zaradi dvojnih podatkov

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je glede vpliva sprememb potrjevanja okužb za TV Slovenija povedala, da so se do zdaj pozitivni hitri antigenski testi potrjevali s PCR-testi in so se vnesli šele naslednji dan.

"Včeraj pa so vsi pozitivni hitri antigenski testi pristali v sistemu, tako da je to v bistvu seštevek torka in srede," je pojasnila Logar in dodala, da je k temu treba prišteti še PCR-teste, ki so bili na analizo poslani v Nemčijo, zato gre za več dejavnikov, zaradi katerih je bilo potrjenih toliko več okužb, kot jih je bilo v ponedeljek.

Manjši pritisk na laboratorije

Delo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pa se kljub visokim številkam novih okužb s koronavirusom že umirja, saj se je število testiranj v primerjavi s prejšnjim torkom znižalo za okoli 3000 vzorcev, je povedala direktorica NLZOH-a Tjaša Žohar Čretnik, ki rekordne številke pripisuje novemu protokolu testiranja.

"Številke pozitivnih primerov, ki so bili testirani v ponedeljek, so se seštele s tistimi, ki so bili pozitivni v torek in jih nismo več potrjevali s PCR-testi, tako da sta se dva dneva v bistvu delno skoncentrirala v enega," je pojasnila Žohar Čretnik.

Nov protokol testiranja po njenih besedah prinaša predvsem prihranek pri PCR-testiranjih in pospešitev postopka, ob tem pa razumejo, da gre za začasen protokol, saj je metoda PCR zanesljivejša in je potrjevanje testov z njo v diagnostičnem smislu najvišji mogoči standard.

Da se razmere nekoliko umirjajo, po njenih besedah kaže tudi podatek, da trenutno okoli tri četrtine rezultatov PCR-testiranj bolnikom sporočijo v 24 urah, več kot 99 odstotkov pa v 48 urah. Kot je še povedala, so v torek v nemški laboratorij poslali 3700 vzorcev, tako da tudi ta številka upada. Ker pričakujejo, da bo novi protokol dosegel pričakovani učinek, pomoči v Nemčiji že v kratkem naj ne bi več potrebovali. Žohar Čretnik predvideva, da bomo konec tega tednu na vrhu tega vala epidemije.

Sicer pa zadnje analize kažejo, da koronavirusna različica omikron že povsem prevladuje med novimi primeri, medtem ko so med hospitaliziranimi bolniki s covidom-19 zagotovo tudi še primeri delte, saj je pri njej potek bolezni daljši in bo še trajalo nekaj časa, da se vsi bolniki pozdravijo.

Po najbolj svežih podatkih iz današnjega dne so do zdaj ob enem primeru nove podrazličice omikrona, o katerem so že poročali, do zdaj naleteli še na štiri nove tovrstne primere. Medtem ko so prvi primer odkrili na severovzhodu Slovenije, so tokrat tri primere na Notranjskem, enega pa v Jelšanah.

Številka je po njenih besedah še vedno nizka, zagotovo pa je pričakovati porast glede na to, kar se dogaja v sosednjih državah, od koder prihajajo podatki, da se tam, kjer je BA.1 povzročil močen val, v najslabšem primeru BA.2, epidemični val lahko nekoliko podaljša.

"Ni pa pričakovati bistveno slabših razmer v smislu rasti števila potrjenih okužb na dan," je dejala Žohar Čretnik. Po njenih navedbah omenjena podrazličica lahko postane prevladujoča, saj v številnih državah že uspešno izpodriva prvotno različico in je po nekaterih podatkih celo do 50 odstotkov bolj prenosljiva kot prvotna.

Vrh okužb najverjetneje konec tedna

Težave s podatki

Zaradi potrjevanja okužb tako s hitrimi kot tudi PCR-testi so nastale težave o poročanju, kolikšen delež testov je bil pozitiven. Na družbenih omrežjih so se pojavila svarila, da objava skupnega števila testov nima nobenega smisla, saj so hitri testi presejalni testi za pomoč pri asimptomatskih okužbah, PCR-testi pa so bili namenjeni za potrjevanje pozitivnih hitrih testov in okuženih s simptomi covida-19.

Na sledilniku covid-19 so na omrežju Twitter zapisali, da je "nered" posledica sprememb režima testiranja. NIJZ je sicer, kot so tudi pojasnili, že objavil ločene podatke o pozitivnih hitrih testih in PCR-testih, ki se sicer deloma prekrivajo, zato so na sledilniku covid-19 napovedali, da bodo po obdelavi podatkov objavili, kolikšna sta bila deleža pozitivnih hitrih in PCR-testov.