Novice

Po 100 letih odkrili novo človeku podobno opico, ki je že ogrožena

Tapanulski orangutan

2. november 2017 ob 20:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Znanstveniki so po več letih preverjanj potrdili, da v odročni indonezijski džungli obstaja nova vrsta človečnjakov iz rodu orangutanov. Gre za prvo potrditev nove vrste človeku podobnih opic po približno stotih letih.

Novi vrsti je ime tapanulski orangutan, živi pa v gozdu Batang Toru na indonezijskem otoku Sumatra. Po ocenah znanstvenikov živi le kakih 800 predstavnikov te vrste, kar pomeni, da gre za najbolj ogroženo vrsto človeku podobnih opic na svetu.

"Gre za prvo potrditev nove vrste človeku podobnih opic po približno stotih letih," je za AFP dejal soavtor študije Ian Singleton, direktor programa za ohranitev orangutanov na Sumatri.

Do zdaj znani vrsti iz rodu orangutanov sta bili orangutan z Bornea in sumatrski orangutan, zdaj pa se je pridružila še tretja vrsta.

Prve primerke te vrste so znanstveniki avstralske narodne univerze opazili leta 1997 v gozdu Batang Toru južno od znanega območja sumatrskega orangutana. Začeli so preučevati skupino teh živali, da bi ugotovili, ali gre za posebno vrsto.

Znanstveniki so preučevali DNK, lobanje in zobe 33 orangutanov, ki so bili ubiti v spopadih z ljudmi, nato pa potrdili, da gre za novo vrsto, ki so ji dali znanstveno ime Pongo tapanuliensis.

Navzven je tapanulski orangutan podoben orangutanu z Bornea. Ima dlako cimetaste barve, ki je bolj skodrana kot pri sumatrskem orangutanu. Ima tudi "izrazite brke", piše v članku, objavljenem v znanstveni reviji Current Biology.

Od svojih sorodnikov se tapanulski orangutan razlikuje tudi po strukturi lobanje in kosti, pa tudi po svojem vedenju. Klici odraslih samcev namreč v povprečju trajajo 21 sekund dlje kot pri drugih orangutanih.

Znanstveniki opozarjajo, da majhno populacijo tapanulskega orangutana ogrožajo rudarstvo, poljedelstvo, nezakonita sečnja lesa, pa tudi hidroelektrarna, ki jo nameravajo zgraditi na območju, kjer živi ta opica. Zato pozivajo, da je treba takoj začeti izvajati ukrepe za ohranitev te vrste.

"Orangutani se razmnožujejo izredno počasi. Če populacija upada za več kot odstotek na leto, je na poti izumrtja," je dejal soavtor študije Serge Wich z univerze John Moore v Liverpoolu.

Med kritično ogrožene vrste spadata tudi orangutan z Bornea in sumatrski orangutan. Prvih po ocenah znanstvenikov živi še okoli 54.000, drugih pa malo manj kot 15.000.

Življenjski prostor orangutanov se hitro krči zaradi širitev plantaž palm za palmovo olje in nezakonite sečnje lesa. Pogosto jih napadajo tudi tamkajšnji prebivalci, ki jih imajo za nadlogo, ter divji lovci, ki jih prodajajo naprej kot domače ljubljenčke.

Video: Mati in njen potomec, primerka novoodkrite vrste

Al. Ma. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 20

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • mb128 2. november 2017 ob 20:53
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ja no lep primer evolucije na delu!
  +8
  -3
 • nonparel 2. november 2017 ob 21:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Človek bo najprej iztrebil vse živalske vrste, nato pa še sebe.
  +15
  -4
 • Gapa 2. november 2017 ob 21:25
  Prijavi neprimerno vsebino
  Niso ga mogli zdaj odkrit, če pa nastopa v filmu Planet opic.
  +5
  -4
 • janezvalva 2. november 2017 ob 21:42
  Prijavi neprimerno vsebino
  očitno
  +6
  0
 • Ramus 2. november 2017 ob 22:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  Aja,....

  +7
  -12
 • HOR 2. november 2017 ob 22:07
  Prijavi neprimerno vsebino
  "...Življenjski prostor orangutanov se hitro krči zaradi širitev plantaž palm za palmovo olje..."


  Pa precej tega poseka gozda gre za bitnis z "biogorivi", ki se jih tišći v gorivo po celem svetu in tudi v EU in SLO, pri čemer prispevajo samo k manjši izkoriščenosti goriva, in večinoma pripomorejo, k še večjim emisijam CO2.
  Kakor pred leti za tiščanje prednosti dizla so tudi za biogoriva neposredni krivci "eko" klima alarmistični greenhorni, ki so fantazirali, da bodo tako kaj resno prispevali, k zmanjšanju emisij CO2. Namesto tega smo dobili strupene dizle in prevaro avto industrije in z biogorivi zaradi posekanega gozda še več CO2. Biznis z bio" "eko" škodljivimi gorivi pa se nadaljuje...

  Ti "eko" klima alarmistični greenhorn-i so tako zato neposredno odgovorni za dodatno zmajševanje tropskega gozda in ekosistema in preko tega za zmanjševanje biotske raznovrstnosti in ogrožanja ter iztrebljanje tam živečih vrst, da negativnega vpliva na klimo Zemlje niti ne omenimo...
  LINK ali
  http://e360.yale.edu/features/the_cost_of_the_biofuel_boom_destroying_indonesias_forests
  +7
  -6
 • DrKult 2. november 2017 ob 22:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ramus "Gledam tole kosmato rdečkasto opico na drevesu, ki je prav luštkana in se čudim, nad izjavo, da je podobna človeku? Kako prosim? Podobna??? Ste se pogledali v ogledalo nedavno?"


  Sicer žalostno, da se pod tem člankom moramo pogovarjati o tem, ker je drugotna tema, ampak ok. Bom na kratko. Če opico reduciramo na kostno strukturo, spoznamo, da ima podobno strukturo dlani (opposing thumbs and stuff), lobanjo do zadnje skrajnosti podobno človeški, če izvzamemo čelni reženj. Če opico reduciramo na DNA, je ta daleč, daleč, daleč najbližja človeški. Praktično vsi epiteli so, z izjemo eksterne oblike (preden to vzameš za svoj argument; to pomeni, da so na celični ravni skoraj enaki, po celotni strukturi pa prilagojeni skeletu, ki je posledica razvoja drugačne drže - stopala so naredila človeka)
  Btw, RKC sprejema Darwinovo teorijo. Čitaj: https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/cerkev-darwinovo-teorijo-sprejema/97178

  Da se dotaknem še članka: upam da uspe naravovarstvenim organizacijam zavarovati to žival pred izumrtjem. Pravzaprav to sicer upam za vse živali, ampak če je že ravno en najbližjih sorodnikov, ni sporno posebej izpostavljati pomembnosti dolgoročnosti obstoja drugih vrst in s tem tudi naše.
  +12
  -2
 • Olorin 2. november 2017 ob 22:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ko pogledam sliko, vidim le Ramusu podobnega orangutana.
  +20
  -3
 • Albatros007 2. november 2017 ob 22:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  Evolucija?
  0
  -3
 • veza 2. november 2017 ob 22:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  Po 100 letih odkrili novo človeku podobno opico, ki je že ogrožena

  tudi človek je ogrožen, samo en pritisk na gumb in gremo vsi na koščke
  +5
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!