Direktivo o žarnicah je EU izdal leta 2009. Foto: EPA
Direktivo o žarnicah je EU izdal leta 2009. Foto: EPA

S tem se nadaljuje proces postopnega opuščanja navadnih žarnic ali žarnic z žarilno nitko, ki se je začel septembra 2009. Tedaj je bila prepovedana prodaja navadnih žarnic z močjo 100 vatov, lani pa še prodaja žarnic z močjo 75 vatov ali več.

Gospodinjstva v EU-ju naj bi navadne žarnice, ki so v rabi že 130 let, zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali LED-žarnice. Te so dražje, vendar pa trajajo dlje in porabijo manj energije od navadnih.

Varčne žarnice bodo po navedbah Evropskega združenja potrošniških organizacij BEUC porabile do 80 odstotkov manj energije od navadnih.

Po podatkih društva za sonaraven razvoj Focus bo prepoved uporabe žarnic z žarilno nitko po pričakovanjih zmanjšala tudi izpuste ogljikovega dioksida, in sicer za 16 milijonov ton letno do leta 2012, kar je letna količina izpustov, ki jo povzroči pet milijonov osebnih avtomobilov.

Odločitev o opustitvi žarnic z žarilno nitko je EU sprejel leta 2009. Skladno z njo predvideva, da bodo prihodnje leto prepovedane še vse navadne žarnice nad močjo 25 vatov. Do leta 2016 naj bi v Uniji prepovedali tudi halogenske žarnice razreda C.