Janez Bratovž v svoji restavraciji na Miklošičevi 17. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Janez Bratovž v svoji restavraciji na Miklošičevi 17. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Britanski virtuoz Heston Blumenthal ima v deseterici kar dve restavraciji. Foto: Reuters
JB-jev tun. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Najbolj znana jed v Dinnerju: Parfait piščančjih jeter v mandarini.

Seznam "101 najboljša restavracija v Evropi" zajema najboljše restavracije po vsej celini, Daily Meal pa je pred tem podobne sezname sestavil že za najboljše ameriške restavracije, najboljše azijske, najboljše v Latinski Ameriki in najboljše hotele na svetu.

Pri letošnjem seznamu najboljših evropskih restavracij je Daily Meal v širši izbor zajel 314 restavracij iz 31 držav, pri čemer so prevladovale francoske, angleške, španske in italijanske. Nato so izbor zožili na 101 restavracijo iz 19 držav, pri čemer so upoštevali tako pomembnejše kulinarične vodiče in spletne strani kot tudi mnenja svojih gastronomskih urednikov. Seznam so nato preoblikovali v vprašalnik in ga razposlali najrazličnejšim kulinaričnim kritikom, novinarjem, gostinskim strokovnjakom in blogerjem.
Na prvem mestu Blumenthal
V izbor so se uvrstile restavracije iz Avstrije, Belgije, Hrvaške, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Irske, Italije, Monaka, Portugalske, Slovenije, Španije, Švedske, Švice in Velike Britanije. Cen niso upoštevali, tako da so nekatere razmeroma dostopne, spet druge pa ne ravno za navadne smrtnike. In čeprav so na seznamu najboljše restavracije Londona in Pariza, jih je tudi kar nekaj iz manjših in manj znanih mest.
Z največ uvrstitvami na seznamu se ponašata Velika Britanija in Francija (vsaka po 23), je pa zanimivo, da je najboljša restavracija San Pellegrinovega seznama 50 Best Restaurants, El Celler de Can Roca iz španske Girone, na seznamu Daily Meala šele na 11. mestu. Dolgoletna zmagovalka tega seznama, köbenhavnska Noma, je na petem mestu.
Prvo mesto si je prislužila slovita londonska restavracija Hestona Blumenthala, Dinner by Heston Blumenthal, ki se je že davno dokazal kot tehnično najnaprednejši kuharski mojster na Otoku s svojo The Fat Duck v Brayu. Koncept Dinnerja je reproduciranje starih angleških receptov.
Najstarejši recept, ki ga najdemo na aktualnem meniju - iz leta 1390 -, je "Rice & Flesh"/Riž & meso (riž z žafranom, rdeče vino, telečji rep. Najslavnejše jedi so "Meat Fruit"/Mesno sadje iz leta 1500 (parfait iz piščančjih jeter, ovit v mandarino), začinjen golob s pivom in artičokami iz leta 1780, pečen morski list s cikorijo in kečapom iz školjk iz leta 1830 ter tortica iz jabolk, vrtnice in sladkega janeža z vaniljinim sladoledom iz leta 1660.
Štirje Bratovževi elementi
JB, lani deseto najboljšo restavracijo v Evropi, letos najdemo na 53. mestu - mesto pred "novim nordijskim rockzvezdnikom" kulinarike, Mattom Orlandom iz Amassa v Köbenhavnu, in mesto za Brasom v francoskem Laguiolu. Je pa povedno, da je JB za seboj pustil tudi tako slovite restavracije, kot so londonski The Ledbury, pariški Le Comptoir, dunajski Steirereck, restavracijo Joëla Robuchona v monaškem hotelu Métropole in restavracijo Alaina Ducassa v londonskem hotelu The Dorchester.
Restavracija JB, umeščena v eleganten secesijski ambient stavbe na Miklošičevi 17, je družinski posel, v katerem poleg mojstra Janeza Bratovža delajo še njegova žena Ema, hčerka Nina in sin Tomaž.
Jedilnik v JB-ju se delno spreminja sezonsko, temelji na slovenskih jedeh, ki pa jih Bratovž nadgrajuje s sredozemsko, francosko in azijsko kuhinjo. Krožnike postavlja na osnovi štirih zemeljskih elementov (zemlja, voda, zrak, ogenj), ki predstavljajo štiri okuse (sladko, slano, kislo, grenko). Med specialitetami JB-ja najdemo česnovo juho s škampi, pečeno peso s peno kozjega sira in raviole s pistacijo in rikoto z gosjimi jetri.
Seznam prvih 10:
1. Dinner by Heston Blumenthal (London)
2. Osteria Francescana (Modena, Italija)
3. Taillevent (Pariz)
4. L'Arpège (Pariz)
5. Noma (Köbenhaven, Danska)
6. St. John Bar & Restaurant (London)
7. Le Grand Véfour (Pariz)
8. Le Louis XV at Hôtel de Paris (Monte Carlo)
9. Arzak (San Sebastian, Španija)
10. The Fat Duck, (Bray, Anglija)