Drago Čednak je prejel zlato medaljo in priznanje za genialnost. Foto: ASI
Drago Čednak je prejel zlato medaljo in priznanje za genialnost. Foto: ASI

Zlato medaljo je prejel izolski inovator Drago Čendak, poleg zlate medalje za mini prenosni ostrivec verižnih žag je prejel še posebno priznanje za genialnost (Genius Medal). Srebrne medalje so prejeli Davorin Kralj iz Maribora za recikliranje odpadkov iz lahkega betona in poliuretana, Milena Potočnik iz Kamnika za napravo za razbremenjevanje hrbtenice, Jože Stopar iz Senovega za avtomatsko-ročni gasilni sistem in Vilijem Turšič iz Kamnika z Markom Barago in Jožetom Vetrovcem za bioaktivni odstranjevalnik vlage in vonjav.

Bronasto medaljo sta prejela Aleksander Polutnik iz Malečnika za električno monokolo in Obrad Dabić iz Ljubljane za diabetoskop, metodo in napravo za zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni.

Poleg nagrajenih so veliko zanimanja pritegnile tudi solarna nagrobna sveča Matijaža Gostečnika, rotacijske hidravlične klešče Rafaela Cingerleta, multivalentna peč Anice Rajh in obesek za zdravo in vitalno življenje Katje in Draga Vrhovnika.

Sejem inovacij je potekal od 30. oktobra do 2. novembra, na njem pa so sodelovali inovatorji iz 29 držav z okoli 700 inovacijami. Slovenija je predstavila 14 inovacij.

A. M.