Foto: Mitsubishi Heavy Industries
Foto: Mitsubishi Heavy Industries
Izstrelitev se je zgodila zgodaj zjutraj po japonskem času. Foto: Mitsubishi Heavy Industries
Izstrelitev se je zgodila zgodaj zjutraj po japonskem času. Foto: Mitsubishi Heavy Industries
Raketa H-IIA. Foto: Mitsubishi Heavy Industries
Raketa H-IIA. Foto: Mitsubishi Heavy Industries

Raketa H-IIA (Mitsubishi) je ob 23.58.16 po našem času poletela z japonskega otoka Tanegašima. V njenih nedrjih se skriva sonda مسبار الأمل‎ oziroma Hope Mars oziroma Marsovsko upanje, dobra dva metra in pol velika, 1,3 tone težka škatla. Njena 500 milijonov kilometrov dolga pot do Marsa bo trajala predvidoma pol leta, prihod je predviden za februar 2021.

Japonci so odštevanje do izstrelitve opravili v arabščini in tako počastili Združene arabske emirate.

V prihodnjih dveh tednih bodo svoji marsovski odpravi izstrelile še Kitajska in ZDA.

Video 1: Japonski prenos izstrelitve

Video 2: Arabski prenos izstrelitve

Video 3: Arabski prenos izstrelitve brez komentatorja

Iz naftne ekonomije v družbo znanja

Naprava z inženirji v Vesoljskem centru Mohameda bin Rašida. Panela sončnih celic lahko sondi zagotovita do 600 vatov. Foto: Vesoljska agencija ZAE
Naprava z inženirji v Vesoljskem centru Mohameda bin Rašida. Panela sončnih celic lahko sondi zagotovita do 600 vatov. Foto: Vesoljska agencija ZAE

Združeni arabski emirati (ZAE) so z napovedjo misije svetovno javnost presenetili leta 2014. Napoved je naletela na precejšen dvom, saj Emirati niti na področju letalske tehnologije niso izkazali omembe vredne stopnje razvitosti, kaj šele na področju precej zahtevnejših vesoljskih misij. Poleg tega so si že prvi cilj zastavili zelo visoko. Doslej so do Marsa uspešno prišle samo štiri entitete: Rusija (Sovjetska zveza), ZDA, Indija in Evropa. Velika večina marsovskih odprav je propadla.

Toda mala arabska država se je projekta resno lotila. Ustanovila je Vesoljsko agencijo Združenih arabskih emiratov in tehnološki inštitut, imenovan Vesoljski center Mohameda bin Rašida, in še najpomembnejše – vanju kanalizirala milijarde evrov. Z denarjem je lahko pokrila edino še preostalo zevajočo luknjo. Znanje. Če znanja nimaš, ga lahko – kupiš. Arabci so se odpravili v Francijo in ZDA, najeli številne tamkajšnje univerze in inštitute, da so jim razkrili skrivnosti stroke.

Prav strokovno znanje, t. i. know-how, je končni cilj odprave Marsovsko upanje. Sonda bo minila, ostalo bo živo znanje, ki bo Združenim arabskim emiratom pomagalo pregnesti ekonomsko strukturo države. Emirati se zavedajo, da bo naftna ekonomija prej ali slej minila, in se na to dejavno pripravljajo.

Odprava ima tudi močno politično in kulturno noto. To izrazito poudarjajo sami Združeni arabski emirati, saj bo odprava na Mars potekala ob 50. obletnici ustanovitve države. Z odpravo nameravajo po lastnih besedah Združene arabske emirate in Arabce pripeljati na svetovni tehnološki oder, pri tem pa spomniti na močan prispevek arabskega sveta k znanosti in raziskovanju v času evropskega srednjega veka.

"Naše območje je območje civilizacije. Kot že tolikokrat poprej je tudi tokrat naša usoda raziskovati, ustvarjati, graditi in civilizirati," je izjavil šejk Dubaja, Mohamed bin Rašid Al Maktum, ki istočasno poudarja, da bo to prva islamska odprava v vesolje.

Če bo.

Težave novinca

Tako si sondo pri rdečem planetu predstavlja umetnik. Foto: Hope Mars
Tako si sondo pri rdečem planetu predstavlja umetnik. Foto: Hope Mars
Sprva so načrtovali šesterokotno napravo, razvoj je opravil svoje. Načrtovali so tudi pristajalni modul, a so namero očitno opustili. Foto: Vesoljska agencija ZAE
Sprva so načrtovali šesterokotno napravo, razvoj je opravil svoje. Načrtovali so tudi pristajalni modul, a so namero očitno opustili. Foto: Vesoljska agencija ZAE

Arabci bodo morali premagati cel kup zahtevnih preprek, ki so jih druge države že zdavnaj. Kar se nam v zahodnem svetu zdi rutinsko, ZAE-ju predstavlja razliko med uspehom in propadom. Denimo, kako zanesljivo spraviti sondo iz zemeljske orbite. Ko jo bo namreč raketa pri vsaj 39.000 kilometrih na uro izpustila iz svojih rok, se bo sonda hitro vrtela. Sistem na robotu jo bo moral samodejno stabilizirati. Če postopek ne bo izveden pravilno, bo odprava izgubljena, saj hitro obračanje onemogoča komunikacijo z Zemljo. Precej sond je že podleglo tej napaki.

Nato bo treba planet precej natančno zadeti. Potovanje od enega do drugega planeta še zdaleč ni sprehod do sosednje hiše, ki je vedno na mestu. Oba planeta drvita okoli Sonca, pri oddaljenosti 60 milijonov kilometrov pa sta drobceni skali v ogromni praznini. Mars Hope ne bi bila prva sonda, ki je meni nič tebi nič oddrvela mimo cilja. Nazadnje se je to zgodilo Japoncem s sondo Akacuki, ki je zgrešila Venero.

Če bo šlo vse po sreči, bo arabski robot februarja 2021 pod pravim kotom in natančno določeno oddaljenostjo priletel k Marsu. Tako bo vstopil v ovalno tirnico, ki ga bo nosila med 22.000 in 44.000 kilometri oddaljenosti od Marsa. Planet bo obkrožil na 55 ur.

Kaj pa bodo sploh počeli pri Marsu?

Mars, kot ga je posnela še vedno delujoča indijska sonda Mangaljan. Foto: ISRO
Mars, kot ga je posnela še vedno delujoča indijska sonda Mangaljan. Foto: ISRO

Ko bo škatla enkrat krožila okoli Marsa, kaj potem? Znanstvena opazovanja. Arabci so imeli precej težav, kaj točno preverjati, saj je okoli Marsa že relativna gneča. Kar šest orbiterjev nenehno motri planet. Trije ameriški: Mars Odyssey, MRO in Maven, pa evropska Mars Express in TGO, povrhu pa še indijski Mangaljan. Vsi so opremljeni z naprednimi merilnimi instrumenti in obljubljajo visokoleteče izsledke. Kaj lahko k temu prispevajo Arabci? Pred izdelavo instrumentov so po lastnih besedah opravili kopico sestankov po vesoljskih agencijah sveta in našli nišne naloge, ki bodo v dopolnilo obstoječim odpravam.

Naprava v Vesoljskem centru Mohameda bin Rašida. Foto: Vesoljska agencija ZAE
Naprava v Vesoljskem centru Mohameda bin Rašida. Foto: Vesoljska agencija ZAE

Znanstveni del misije bo trajal dve leti z možnostjo še dveh let podaljšanja do leta 2025 (v praksi pa se takšne odprave raztegnejo do konca tehničnih zmožnosti sonde). Predvideva izdelavo prvega celovitega modela Marsovega ozračja in podnebja.

Robot je kvadraten in izdelan iz aluminija. Tehta kot manjši avtomobil, 1,35 tone skupaj s pogonskimi kemikalijami. Struktura je visoka 2,9, široka pa 2,37 metra.

Opremljen je z dvema paneloma sončnih celic, komunikacijsko anteno in tremi znanstvenimi instrumenti, ki naj bi skupno zbrali več kot 1000 gigabajtov podatkov. Pomnilnik naj bi sicer omogočal le 20 gigabajtov sprotne hrambe.

  • Digitalni fotoaparat za visokoločljivostne posnetke površja (EXI)
  • Infrardeči spektrometer za analizo Marsovega redkega ozračja z vidika temperaturnih vzorcev, let, pare in prahu (EMIRS)
  • Ultravijolični spektrometer se bo osredinjal na zgornji del ozračja, še posebej na sledi kisikovih in vodikovih molekul, ki odtavajo v vesolje (EMUS)

Dolgoročni načrt: arabsko mesto na Marsu

Sorodna novica Arabci oznanili stoletni načrt selitve na Mars

Arabska vizija je resnično dolgoročna.

Šejk Mohamed bin Zajed Al Nahajan je leta 2017 razgrnil dolgoročni načrt, poimenovan Projekt Mars 2117. Končni cilj je do leta 2117 – torej v roku stotih let – na rdečem planetu postaviti prvo mesto.

Prvi korak v načrtu je omenjeni orbiter Marsovsko upanje.

Drugi korak je pripraviti vse potrebno znanje za človeško opravo. Veliko bodo vlagali v znanstvene raziskave. Šejk Dubaja bin Rašid je poudaril, da je ZAE že zdaj 9. država sveta po denarnem vložku v raziskovanje vesoljskih tehnologij, zdaj pa bodo to "še pospešili".

Najemali bodo znanstvenike z vsega sveta, je napovedal šejk, in zbrano znanje tudi ponudili nazaj vsemu svetu. Prav mednarodnost je v projektu zelo poudarjena. "Človeštvo že dolgo sanja o raziskovanju drugih planetov s posadko. Naš cilj je postaviti ZAE na čelo in podpirati mednarodne projekte, ki vodijo k uresničitvi tega sna," je izjavil.

Projekt se bo ukvarjal z iskanjem hitrejšega načina potovanja med planetoma, infrastrukturno sestavo naselbine z vsemi potrebnimi podrobnostmi, gojenjem hranil, zadovoljevanjem energijskih potreb itd.

Tretji korak je nič manj kot poslati Arabca na Mars v roku prihodnjih nekaj desetletij, nato pa pripraviti vse potrebno za postavitev pravega pravcatega mesta na Marsu.