V Rusiji obstaja že več kopij sistema domenskih imen, kar nakazuje, da bi njihovi spletni sistemi lahko še naprej delovali, tudi če bi državo kaznovali s pretrganjem spletnih povezav. Foto: AP
V Rusiji obstaja že več kopij sistema domenskih imen, kar nakazuje, da bi njihovi spletni sistemi lahko še naprej delovali, tudi če bi državo kaznovali s pretrganjem spletnih povezav. Foto: AP

Preizkus bo v praksi pomenil, da bodo podatki, ki prehajajo med ruskimi državljani in organizacijami, ostali znotraj Rusije, ne pa, da bi bili preusmerjeni v tujino.

Osnutek zakona, ki nalaga tehnične spremembe, potrebne za neodvisno delovanje, je ruski parlament dobil v obravnavo lani. Preizkus naj bi se zgodil pred 1. aprilom.

Osnutek zakona, imenovan "Digitalni gospodarski nacionalni program", ruskim spletnim ponudnikom nalaga, da zagotovijo delovanje, če bi tuje sile skušale spletno osamiti Rusijo. Nato in njegove zaveznice so zagrozili Rusiji s sankcijami zaradi domnevnih kibernetskih napadov in drugih spletnih vdorov.

Med ukrepi, navedenimi v osnutku, najdemo tistega, da bi Rusija vzpostavila lastno različico sistema domenskih imen (DNS), da bi lahko deloval, če bi bile povezave s strežniki v tujini prekinjene. Trenutno nadzira strežnike za DNS 12 organizacij, od tega ni nobena v Rusiji.

Preusmeritev na posebne točke

Obstaja pa v Rusiji že mnogo kopij sistema domenskih imen, kar nakazuje, da bi njihovi spletni sistemi lahko še naprej delovali, tudi če bi državo kaznovali s pretrganjem spletnih povezav.

Preizkus naj bi zajemal tudi prikaz spletnih ponudnikov, da lahko preusmerijo podatke na posebne točke, ki so pod nadzorom vlade. Te točke bodo filtrirale promet, da bodo podatki, poslani med Rusi, lahko dosegli svojo destinacijo, vsi tisti, namenjeni tujim računalnikom, pa bodo ovrženi.

Preizkus bo verjetno povzročil kar nekaj kaosa v ruskem spletnem prometu, poroča spletna stran ZDNet, ruska vlada pa bo spletne ponudnike ustrezno financirala, da bodo lahko modificirali svojo infrastrukturo in bo vse potekalo kar se da gladko.