Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Svenšek

Ljubljana "S Prešernovim spomenikom dvigujemo glavo". Kako je Ljubljana postajala prestolnica.

08.02.2021

Prešernov trg v Ljubljani je osrednje mestno prizorišče urbanega življenja, točka turistov ter že stoletje najlepši motiv razglednic. A tak je postal z razvojem in urbanizacijo mesta. Kakšen je pogled na Ljubljano z istega mesta nekoč in danes?

Vadba po okužbi Po okužbi z novim koronavirusom počivajte vsaj 10 dni. Tudi če ste vi v redu, vaše srce morda ni.

18.02.2021

Novi koronavirus lahko vpliva na različne organe, tudi na srce. Potrebna je pozornost pri vračanju k rekreaciji. "Vsi virusi lahko prizadenejo srčno mišico. Tudi novi koronavirus je eden izmed njih," pravi kardiologinja Katja Ažman Juvan.

Štajerska Muzej norosti ohranja glas zaprtih v zavodih in bije bitko za grad Cmurek

03.02.2021

Kar 50 let je za zidovi gradu Cmurek delovala t. i. norišnica. Svoja vrata je zaprla po zavezi Slovenije o deinstitucionalizaciji ljudi z ovirami. Spomin na zgodbe stanovalcev ohranjajo domačini v Muzeju norosti, ki pa mu znova grozi izselitev.

1920 Konec starih imperijev ni pomenil tudi konca patriarhalnega ustroja družbe

10.01.2021

Če so se v "burnih dvajsetih" v zahodnem svetu želeli naužiti vsega, kar jim je vojna odvzela, pa so se stari vzorci družbene ureditve in vlog le počasi spreminjali. Kakšen ja bil torej položaj žensk v novonastali Kraljevini SHS?

Intervju s Kajo Širok Plebiscit v muzeju: "Smo panj zgodb, ki gradi čebelnjak nacionalnega kolektivnega spomina"

26.12.2020

Slogan 'Deželi s štirimi milijoni pridnih rok se ni bati prihodnosti' je pred plebiscitom s plakatov nagovarjal ljudi. Danes v muzeju budi čustva nagovorjenih in vzbuja zanimanje drugih. "Muzej je prostor čustev in različnih pogledov," pravi Kaja Širok.

Spomini televizijske novinarke Vide Petrovčič "Zavedali smo se, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo"

23.12.2020

Ob politikih so bili novinarji tisti, ki so sledili vsakemu koraku v samostojnost, ga analizirali in pojasnjevali. "Bila sem zraven, ko se je vse začenjalo iz nič. To so mi v pogovorih tudi tuji novinarji najbolj zavidali," se spominja Vida Petrovčič.

Spomini dopisnika Mihe Lamprehta Sovjetska optika slovenskega osamosvajanja

26.12.2020

"Če sem decembra leta 1989 šel v Moskvo, iz Jugoslavije v ZSRR, sem se po letih burnega dopisniškega dela leta 1996 vrnil iz Ruske federacije v samostojno Slovenijo," politične spremembe na začetku 90. let opiše novinar RTV Slovenija Miha Lampreht.

20 v 2020 1920: Stoletnice pogodb in odločitev, ki so oklestile slovensko narodno ozemlje

23.12.2020

Končuje se nenavadno leto 2020, ki je močno spremenilo naša življenja. In prav letos smo se spomnili 100. obletnic kar nekaj dogodkov, ki so zaznamovali slovensko zgodovino.

30 let "Plebiscit je uspel. Veselje se lahko začne."

23.12.2020

"Zavedali smo se, da gre pri plebiscitu in osamosvojitvi za zgodovinsko odločitev, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo," čas pred natanko 30 leti opiše novinarka Vida Petrovčič.

Dediščina Rudolf II. – izrazit posebnež, brez posnemovalca v celotni dinastiji

09.12.2020

Rudolf II. Habsburški je bil nenavaden vladar na čelu Svetega rimskega cesarstva med letoma 1576 in 1612, v času kulturnih sprememb v središčnem delu Evrope in vstajanja intelektualne revolucije 17. stoletja.

30 let Zakon o plebiscitu: "Ljudje so se prepričali, da med strankami ni razlik pri tem vprašanju"

06.12.2020

6. decembra 1990 je bilo v skupščini glasovanje o Zakonu o plebiscitu o neodvisnosti in samostojnosti Republike Slovenije. Sprejet je bil z 203 glasovi za. Nihče ni bil proti.

1920 "Dve leti smo čakali te volitve. Važne so, kakor nobene druge"

28.11.2020

"Te volitve bodo zarisale našemu narodu boljšo ali slabšo usodo ‒ ne samo za dobo nekaj desetletij, temveč za stoletja," so prve volitve v novi državi Kraljevini SHS napovedovali v časopisu Slovenski gospodar. Danes od njih mineva natanko 100 let.

Stran 8 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov