Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
MMC-teden - tedenska izdaja najboljših vsebin

Avtorji Ana Svenšek

Zaprto območje Gotenice Ko so odprli eno najbolj varovanih skrivnosti v Sloveniji: pričakovanje in razočaranje

15.06.2020

Pred 30 leti so na več desetletij zaprto območje Gotenice, o katerem so krožili različni miti in ugibanja, znova stopile delegacije politikov in novinarjev. Objekti, pripravljeni za umik državnega vodstva v primeru napada, so kot obstali v času.

1920 "Trianon se uporablja za politično mobilizacijo prebivalstva"

04.06.2020

Mineva 100 let od podpisa Trianonske pogodbe, ki je Madžarski pustila na tretjino skrčeno ozemlje, Prekmurje pa tudi formalno priključila h Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Želja po spremembah teh določil ni zamrla niti po stoletju.

Obletnica 30 let vlade, usmerjene v osamosvojitev

16.05.2020

16. maja 1990 je skupščina potrdila novo, večstrankarsko vlado, ki jo je vodil Lojze Peterle in ki si je zastavila drzen zgodovinski cilj: pripraviti podlago za dokončno osamosvojitev Slovenije na vseh področjih.

30 let Prva večstrankarska skupščina: "Veliko več svobode ob glasovanjih kot danes"

15.05.2020

Po prvih demokratičnih večstrankarskih volitvah se je v maju leta 1990 prvič zbralo 240 poslancev v tridomni skupščini. "Bilo je veliko več svobode ob glasovanjih, ni še bilo diktature strank in njenih šefov kot pozneje," se spominja Tone Partljič.

Slovenija Nekatere anomalije za samozaposlene odpravljene, a še vedno zapirajo dejavnosti

08.05.2020

Število samostojnih podjetnikov, ki so opustili svojo dejavnost, se je po uveljavitvi protikriznih zakonov zmanjšalo, a še vedno ostaja visoko nad lansko ravnjo. Strah med njimi ostaja, opozarjajo na Obrtni zbornici Slovenije.

Slovenija Vrtčevski oddelki bodo manjši. Ob tem za zdaj več vprašanj kot odgovorov.

05.05.2020

Vrtci in šole se bodo postopno začeli odpirati 18. maja, a pristojni smernice še pripravljajo. Ob tem se staršem in stroki postavlja veliko vprašanj. Kdo bo lahko odšel v vrtec in kaj, če bo upravičenih več od razpoložljivih zmogljivosti?

1920 100 let tragičnega konca stavke železničarjev za delavske pravice

24.04.2020

Razveljavitev kolektivne pogodbe za delavce v prometu spomladi leta 1920 je sprožila veliko stavko železničarjev po državi, ki pa se je v Ljubljani zaostrila in končala tragično. Umrlo je 13 ljudi, tudi petletna deklica.

Zdravniška zbornica "Na zdravstvene posege bo treba naročati na novo"

08.04.2020

"Država bo morala ob svežnjih za oživljanje gospodarstva velik del denarja nameniti tudi za okrevanje zdravstva," opozarja predsednica zdravniške zbornice. Posamezne preiskave bodo tudi po epidemiji potekale počasneje, naročati bo treba na novo.

Spomin na volitve 1990 Prve demokratične in najobsežnejše volitve v 30 letih parlamentarizma

08.04.2020

Pred 30 leti so v Sloveniji potekale prve povojne večstrankarske in demokratične volitve ter zadnje, ki so jih izpeljali v Jugoslaviji. Teh 30 let je v slovenski zgodovini po besedah zgodovinarja Repeta edino nepretrgano obdobje trajanja parlamentarizma.

Zdravje Trudijo se, da obravnava nosečnic in porodnic ostaja kot pred epidemijo

21.03.2020

Čeprav spadajo nosečnice v bolj ogroženo skupino prebivalcev, ni podatkov, da bi bile bolj dovzetne za novi koronavirus. Za zdaj ni dokazov, da se prenaša na plod. Večina, ki bodo rodile v kratkem, se bo v porodno sobo morala odpraviti brez spremljevalca.

Čakajo na opremo Patronažnim sestram na terenu zmanjkuje razkužil

20.03.2020

"V Sloveniji je okoli 850 patronažnih medicinskih sester ta trenutek na terenu. To je obsežen nabor kadra in če nimamo primerne opreme, smo lahko velik vir prenosa okužb," opozarja Andreja Krajnc.

Dokumentarni film Požig "Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

01.03.2020

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

Stran 10 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov