Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Svenšek

Spomin je živ Pokopališče v Mirnu: Bodečo žico napeli tudi nad mrtvimi

08.06.2019

"Moj nono je ležal z glavo v Italiji, noge pa so bile v Jugoslaviji," absurdnost birokratske postavitve meje med Italijo in Jugoslavijo opiše domačinka iz Mirna Cirila Pregelj.

Zgodovina Simpozij SAZU: V arhivih še veliko neraziskanega gradiva o Prekmurju

30.05.2019

Slovenci smo skozi stoletja več izgubili kot pridobili, zato je priključitev Prekmurja ena od svetlejših točk, je zgodovinar Božo Repe poudaril na simpoziju ob 100. obletnici teh dogodkov. Kljub temu pa še danes ostaja to najmanj raziskana pokrajina.

Slovenija Jernej Pikalo: Politik ni mogoče načrtovati na podlagi mnenj

31.05.2019

"V tem novem svetu je naloga vseh nas, da nadgrajujemo svoje znanje, zato bo še pomembnejša vloga učitelja, da privzgoji ljubezen do učenja," poudarja minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

Evropske volitve Novi evropski poslanci: "Čaka nas veliko dela"

27.05.2019

Slovenski volivci so za pet let v Evropski parlament poslali štiri kandidatke in štiri kandidate. Od teh bodo štirje podaljšali svoj mandat, ena se vrača po premoru, trije pa so novi na evropskem političnem parketu.

Pričevanja Meja ne deli le zemlje, razkol pusti tudi v ljudeh

19.05.2019

"Ko se je meja zarisala, sem bila otrok, a take stvari se ti močno vtisnejo v spomin," pove Cirila Pregelj, ki živi v Mirnu, vasi, ki je po določitvi meje z Italijo ostala na sami mejni črti.

Spomin je živ Trdoživost Slovencev: "Preživeti, organizirati odpor in dnevno prebijati blokade"

27.04.2019

"Če bi tedaj obstajali satelitski posnetki, bi pokazali Slovenijo kot veliko koncentracijsko taborišče, ki je bilo na petih okupacijskih mejah obdano z bodečimi žicami, bunkerji, minskimi polji in stražnimi stolpi."

Spomin je živ "Zgradili naj bi nekaj velikega, ponosnega, nekaj, kar bi sijalo preko meje"

13.04.2019

Nova Gorica je neločljivo povezana z mejo - zaradi nje je nastala, po njej se je ravnala gradnja, z njo so morali desetletja živeti. Kako je torej rastlo mesto, ki ga definirata nova meja in sam pridevnik novo?

Spomin je živ Bodeča žica, stražarji, pregledi, nezakoniti prestopi - z mejo se je spremenilo življenje

02.04.2019

"Kjer so zgradili mejo, smo imeli svoje vrtove. Če smo hoteli na vrt, oddaljen nekaj korakov, smo morali prečkati mejni prehod. Imeli smo posebno dovolilnico, ki smo jo pustili policiji, ko smo se vračali, so nam jo vrnili. Nesmiselno, vendar resnično."

Porabje Porabje: samosvoj košček zemlje, kjer kljub vsemu še živijo Slovenci

09.02.2019

Porabje, kjer na madžarski strani še živijo Slovenci s svojim arhaičnim narečjem. A osrednji izziv danes po mnenju sogovornikov je prav ta – kako zadržati mlade in predvsem kako jih prepričati, naj ostanejo Slovenci.

Dediščina Meje med okupacijo: tudi Idrijo so obdali z žico

30.01.2019

Prostor med Idrijo in Žirmi je za raziskovanje časa med drugo svetovno vojno posebej zanimiv, saj je tukaj potekala meja med fašistično Italijo in nacistično Nemčijo. Vladal je strog obmejni režim, meja pa je prostor zaznamovala še dolgo po vojni.

Zdravje Hobotnice, le za dlan velike, prinašajo tolažbo nedonošenčkom in staršem

02.01.2019

V Sloveniji se na leto okoli 1.400 otrok rodi prezgodaj. Svoje prve dni preživijo v inkubatorjih in toplih posteljicah, starši pa z njimi ne morejo biti ves čas. Zadnji dve leti jim družbo delajo pisane kvačkane hobotnice.

Spomin je živ "Tako uničujočega vpliva na naravno okolje ni pri nas imela še nobena vojna"

25.11.2018

Prva svetovna vojna je zaradi pozicijskega bojevanja z dolgimi linijami jarkov in konstantnim obstreljevanjem istih mest močno in za vedno spremenila pokrajino.

Stran 13 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov