Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Svenšek

Slovenija V ponedeljek ustavitev potniškega prometa, dovoljen prevoz sodelavcev

13.11.2020

Od ponedeljka bo za dva tedna ustavljen javni potniški promet – medkrajevni, mestni in železniški. Vozili bodo t. i. delavski avtobusi in taksiji, prav tako bo dovoljen skupen prevoz do šestih zaposlenih v istem podjetju. Minister obljublja kompenzacije.

1920 100 let rapalske pogodbe: "Potolkli so nas, a ne v poštenem boju"

12.11.2020

"Kapitulacija. Naša delegacija je sprejela italijanske zahteve. Sramotni sporazum je podpisan," je dan po podpisu rapalske pogodbe, ki je leta 1920 skoraj tretjino slovenskega ozemlja priključila Italiji, pisalo na prvi strani ljubljanskega časnika Jutro.

500 let Adama Bohoriča Slovnica je močno okrepila jezikovno samozavest našega prostora

31.10.2020

Praznovanje dneva reformacije nas opominja na to, da je to obdobje odločilno prispevalo k našemu skupnemu jeziku. Letos se spominjamo tudi 500 let rojstva Adama Bohoriča, s čigar slovnico je slovenščina kot knjižni jezik dobila dokument svojega obstoja.

Intervju Kako so se v preteklosti borili s kužnimi boleznimi? "Ukrepi se skoraj ne razlikujejo."

27.10.2020

"Epidemije niso vplivale samo na vsakdanje življenje, temveč dejansko na zasuk zgodovine. Čeprav se je na videz porušil družbeni red, pa so epidemije pospešile družbene in socialne spremembe v poznejših stoletjih," opisuje zgodovinar David Petelin.

1968 "Takratne ideje je treba presojati tudi po tem, kar je iz njih nastalo"

25.10.2020

Bil je čas upora, upanja in domišljije, se po 50 letih spominjajo akterji študentskega gibanja v Ljubljani. O tem večplastnem gibanju, ki je dejansko tudi uspelo nekaj doseči, so se razpisali v pred kratkim objavljenem zborniku.

1920 Ko so drugi slavili ali žalovali, so se Libeličani šele začeli boriti

17.10.2020

Libeličani so se 13. oktobra 1920 zbudili v Avstriji. Večji del vaščanov je to zadelo kot strela z jasnega in po začetnem šoku so se odločili, da tega ne sprejmejo. Majhna obmejna vas je začela svoj boj za priključitev k matičnemu narodu.

1920 Karavanke so predstavljale fizično in psihološko pregrado

10.10.2020

Zaradi geostrateškega položaja slovenskega ozemlja mednarodno okolje slovenskim narodnim zahtevam po 1. svetovni vojni ni bilo nenaklonjeno. Sam ameriški predsednik Woodrow Wilson na koncu preseka vse kompromisne predloge in za Koroško določi plebiscit.

MMCPodrobno Sto let koroškega plebiscita: zeleno veselje in bela žalost

09.10.2020

Pred 100 leti je med Korošci brbotalo. Pariška mirovna konferenca je nanje prenesla odločitev, v kateri državi želijo živeti. Prebivalci, ki so čutili pripadnost Koroški kot deželi, so bili razdvojeni. Belo ali zeleno?

1920 Po razpadu skupne države simpatij do majhnega naroda ni bilo

03.09.2020

Ob koncu prve svetovne vojne so slovenski politiki vložili ogromno energije v izstop iz Habsburške monarhije, a izkazalo se je, da je bil to lažji del naloge, pravi zgodovinar Andrej Rahten, ki je o tem spisal knjigo Po razpadu skupne države.

Slovenija 90 let od usmrtitev v Bazovici. "Ne smemo pozabiti, zakaj so dali življenje."

06.09.2020

V času, ko je preostali svet še gledal stran od vzpona totalitarizmov v Evropi, so Slovenci, ki so se znašli pod italijansko oblastjo, vsakodnevno doživljali asimilacijsko prisilo. Ta je že od začetka izzvala odločen in konstanten odpor.

1920 100 let od mirovne pogodbe, ki je ni ratificirala nobena stran

10.08.2020

Antanta si je po turškem vstopu v vojno kot cilj zastavila razkosanje osmanskega imperija. To so zakoličili s povojno mirovno pogodbo v Sèvresu, a ta ni nikoli začela veljati, so pa apetiti zmagovalk močno zaznamovali območje nekdanjega imperija.

1920 Požig Narodnega doma: "Nasilje je uspelo, ker so ga podpirale državne ustanove"

13.07.2020

"Slovenci so večkrat poskusili priti do svojega Narodnega doma, a kljub spremembam v lokalnem in svetovnem merilu, je bil odgovor, da politično ozračje še ni zrelo za tak korak," dolgih 100 let vračanja simbola slovenstva opiše zgodovinar Borut Klabjan.

Stran 9 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov