Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Svenšek

500 let Adama Bohoriča Slovnica je močno okrepila jezikovno samozavest našega prostora

31.10.2020

Praznovanje dneva reformacije nas opominja na to, da je to obdobje odločilno prispevalo k našemu skupnemu jeziku. Letos se spominjamo tudi 500 let rojstva Adama Bohoriča, s čigar slovnico je slovenščina kot knjižni jezik dobila dokument svojega obstoja.

Intervju Kako so se v preteklosti borili s kužnimi boleznimi? "Ukrepi se skoraj ne razlikujejo."

27.10.2020

"Epidemije niso vplivale samo na vsakdanje življenje, temveč dejansko na zasuk zgodovine. Čeprav se je na videz porušil družbeni red, pa so epidemije pospešile družbene in socialne spremembe v poznejših stoletjih," opisuje zgodovinar David Petelin.

1968 "Takratne ideje je treba presojati tudi po tem, kar je iz njih nastalo"

25.10.2020

Bil je čas upora, upanja in domišljije, se po 50 letih spominjajo akterji študentskega gibanja v Ljubljani. O tem večplastnem gibanju, ki je dejansko tudi uspelo nekaj doseči, so se razpisali v pred kratkim objavljenem zborniku.

1920 Ko so drugi slavili ali žalovali, so se Libeličani šele začeli boriti

17.10.2020

Libeličani so se 13. oktobra 1920 zbudili v Avstriji. Večji del vaščanov je to zadelo kot strela z jasnega in po začetnem šoku so se odločili, da tega ne sprejmejo. Majhna obmejna vas je začela svoj boj za priključitev k matičnemu narodu.

1920 Karavanke so predstavljale fizično in psihološko pregrado

10.10.2020

Zaradi geostrateškega položaja slovenskega ozemlja mednarodno okolje slovenskim narodnim zahtevam po 1. svetovni vojni ni bilo nenaklonjeno. Sam ameriški predsednik Woodrow Wilson na koncu preseka vse kompromisne predloge in za Koroško določi plebiscit.

MMCPodrobno Sto let koroškega plebiscita: zeleno veselje in bela žalost

09.10.2020

Pred 100 leti je med Korošci brbotalo. Pariška mirovna konferenca je nanje prenesla odločitev, v kateri državi želijo živeti. Prebivalci, ki so čutili pripadnost Koroški kot deželi, so bili razdvojeni. Belo ali zeleno?

1920 Po razpadu skupne države simpatij do majhnega naroda ni bilo

03.09.2020

Ob koncu prve svetovne vojne so slovenski politiki vložili ogromno energije v izstop iz Habsburške monarhije, a izkazalo se je, da je bil to lažji del naloge, pravi zgodovinar Andrej Rahten, ki je o tem spisal knjigo Po razpadu skupne države.

Slovenija 90 let od usmrtitev v Bazovici. "Ne smemo pozabiti, zakaj so dali življenje."

06.09.2020

V času, ko je preostali svet še gledal stran od vzpona totalitarizmov v Evropi, so Slovenci, ki so se znašli pod italijansko oblastjo, vsakodnevno doživljali asimilacijsko prisilo. Ta je že od začetka izzvala odločen in konstanten odpor.

1920 100 let od mirovne pogodbe, ki je ni ratificirala nobena stran

10.08.2020

Antanta si je po turškem vstopu v vojno kot cilj zastavila razkosanje osmanskega imperija. To so zakoličili s povojno mirovno pogodbo v Sèvresu, a ta ni nikoli začela veljati, so pa apetiti zmagovalk močno zaznamovali območje nekdanjega imperija.

1920 Požig Narodnega doma: "Nasilje je uspelo, ker so ga podpirale državne ustanove"

13.07.2020

"Slovenci so večkrat poskusili priti do svojega Narodnega doma, a kljub spremembam v lokalnem in svetovnem merilu, je bil odgovor, da politično ozračje še ni zrelo za tak korak," dolgih 100 let vračanja simbola slovenstva opiše zgodovinar Borut Klabjan.

1920 Razstava 1920: Čeprav je konec vojne vlival optimizem, so se kopičila razočaranja

11.07.2020

Vojna se je končala, nastopila je nova realnost. Velika evropska in ameriška središča je zajelo navdušenja nad življenjem, ki se dviga iz ruševin. To je odmevalo tudi na Slovenskem, kjer pa se je leta 1920 nakopičilo pomembnih političnih dogodkov.

Deklaracija Ubranimo zgodovino Zgodovinarji proti revizionizmu: Prenehajte krepiti politične pozicije s širjenjem sovraštva

04.07.2020

V državah, ki so nastale z razpadom SFRJ, je močno navzoč revizionistični odnos do preteklosti, zato mednarodna skupina zgodovinarjev iz vseh nekdanjih republik s posebno deklaracijo opozarja, da je treba obraniti zgodovinsko znanost in ustaviti zlorabo.

Stran 9 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov